Publicaties genoeg waarin aandacht wordt gegeven aan fenomenen als Quiet quitting, The great resignation en de veranderende arbeidsethos. Meestal vanuit verontwaardiging over de visie van jonge generaties op werk. Zelden vanuit een bredere context die duiding geeft over de achtergrond die hier aan bijgedragen heeft.
Context
En dat is één van de pijlers die Nooit meer zonder personeel zo krachtig maakt. Herremans start zijn boek met een schets van juist die context die vaak ontbreekt. Hij durft kritisch te zijn op de rol die veel werkgevers hebben gehad die heeft bijgedragen aan een andere beleving van werk. Naast de algemene maatschappelijke versnelling haalt hij bijvoorbeeld de impact van digitale transformatie en verregaande standaardisatie van werkzaamheden aan als oorzaak van het afnemen van de loyaliteit van werknemers.
Impact van veranderingen
Aansluitend op deze context brengt hij een aantal veranderingen in de arbeidsmarkt in beeld, en hoe deze hier op aansluiten. Om vervolgens ook goed te duiden wat de impact hiervan is. Want, zo stelt Herremans, die impact gaat veel verder dan de arbeidscapaciteit die wegvalt. Door andere manieren waarop werk vandaag de dag georganiseerd is heeft elk afscheid namelijk ook een netwerkeffect op alle mogelijke relaties van een vertrekkende werknemer. Door ook dit in kaart te brengen, brengt Herremans de prijs die werkgevers voor hun personeelsbeleid betalen goed in beeld. Het moge duidelijk zijn dat dit een krachtig pleidooi is voor een andere definitie van HRM.
Human Relations Management
In het vervolg van Nooit meer zonder personeel introduceert Herremans de tweede pijler van zijn boek: Human Relations Management. In dit model staat de werknemer met al zijn relaties als mens centraal. En systematisch en consequent toegepast, ontstaat er dan zelfs een nieuwe ROI, de Return on Relations. In een paar stappen en met structuren die naadloos op elkaar aansluiten wordt er een model aangereikt dat weliswaar een heel andere benadering van werknemers vraagt, maar toch makkelijk te doorgronden en toe te passen is.
Werk aan de winkel
Door de blik te richten op de menselijke waarde van werk reikt Herremans in Nooit meer zonder personeel een complete en toepasbare zienswijze aan die daadwerkelijk bijdraagt aan zijn belofte: Nooit meer zonder personeel. Human Relations Management is namelijk eenvoudiger dan het klinkt. Geen management, maar begrip en inzicht in mensen als vertrekpunt om in de wereld van vandaag doelen te bereiken met de mensen die jouw organisatie vorm geven. En daarmee is Nooit meer zonder personeel een boek dat elke werknemer zijn baas cadeau zou moeten doen. Want als je vandaag de dag nog een baas hebt, dan is er écht werk aan de winkel wil hij of zij binnenkort niet zonder personeel komen te zitten.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.