Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Over geld praat je wel - Nuchter en eerlijk

Journalist Vincent Kouters hield zich tot vijf jaar geleden totaal niet met geld bezig. Hij gaf zo ongeveer uit wat er binnenkwam. Sparen, laat staan beleggen zag hij als iets voor rijkere en een ander soort mensen. Als theaterrecensent lag zijn interesse ook totaal niet in de financiële wereld. Toen erfde hij zesduizend euro van zijn oma en ging hij nadenken over een mooie bestemming voor dat bedrag. 

Ineke Peters | 11 augustus 2023 | 4-5 minuten leestijd

Vanaf dat moment las Kouters van alles over omgaan met geld, geld voor je laten werken en tonnnair worden (€100.000 bezitten). Dat laatste werd zijn doel. Tijdens het schrijven van Over geld praat je wel bereikte hij het tonnairschap. In dit met frisse blik geschreven leuke, persoonlijke boek beschrijft hij zijn ontdekkingsreis en wat hij onderweg allemaal heeft geleerd over (be)sparen en beleggen. Uiteindelijk gaat het niet om zoveel mogelijk geld najagen, maar vrijheid voor jezelf creëren. En je vrij voelen maakt gelukkig!

Uitgaven

Tot Kouters eigen verbazing bleek honderdduizend euro sparen voor veel meer mensen mogelijk dan hij dacht. Je hoeft absoluut geen vet inkomen of salaris te hebben, benadrukt hij. Het ligt namelijk niet aan je inkomen, maar aan je uitgaven. Belangrijkste les die hij leerde is niet kijken naar je inkomsten, maar alleen bezig zijn met (groei van) je vermogen en besparen. Vermogen is het geld dat je niet uitgeeft!

Wie de uitdaging met zichzelf aangaat om een substantieel bedrag te gaan sparen - dat hoeft natuurlijk geen ton te zijn - krijgt niet alleen zijn geldzaken op orde, maar ook de kans dromen te realiseren. Of je wordt uitgedaagd na te denken welke dromen er zijn!

Zekerheid

Via Over geld praat je wel hoopt Kouters meer mensen te motiveren beter en slimmer met geld om te leren gaan en financiële zekerheid te creëren. Hij leert je anders naar geld, aandelen etc. kijken. Dit boek gaat over bereiken van financiële rust. Niet over zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld vergaren. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je nodig hebt voor financiële rust. Wie zijn geldzaken onder controle heeft, heeft ook meer controle over zijn leven, omdat je minder afhankelijk bent van anderen; banken, bazen, opdrachtgevers, instanties.

Zeven redenen

Kouters ontdekte zeven redenen om tonnair te worden. Honderdduizend euro ‘op de bank’ hebben geeft je onafhankelijkheid, is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, dient voor zzp’ers automatisch als arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast ben je goedkoper uit, omdat je geen kredieten of leningen meer nodig hebt, ben je een goed voorbeeld voor je kinderen, kun je duurzaam leven en zorgt het voor zingeving. Over al deze facetten vertelt hij zijn persoonlijke ervaringen. Uitgangspunt: houd het simpel en doe het langzaam, dan is het veilig plus rendabel.

In eerste instantie ging hij de uitdaging met zichzelf aan, maar hij raakte zo enthousiast over wat hij allemaal leerde en ontdekte dat hij er over ging schrijven in De Volkskrant. Later kwam daar de podcast ‘Over geld praat je niet’ bij die hij maakt met columniste/schrijfster Aaf Brandt Corstius.

Nuchter

Alles bij elkaar leidde als vanzelf tot Over geld praat je wel. Als trouwe luisteraar van de podcast was ik ook benieuwd naar het boek en ik las het met plezier. In de eerste plaats leest het lekker weg. De toon is nuchter en Vincent Kouters is ook eerlijk over zijn eigen weg (inclusief dure lessen) in deze voor hem aanvankelijk totaal onbekende financiële wereld met aandelen, obligaties, ETF’s en bitcoins. Natuurlijk is hij nog steeds geen echte financieel expert, maar hij legt wel op speelse wijze duidelijk en eenvoudig uit hoe heel veel mensen, zonder veel risico, beter met geld kunnen (leren) omgaan en zelfs, door ook slimme bezuinigingen en extra verdiensten, een flink bedrag kunnen sparen.

Geduld

Geduld is daarbij wel essentieel. Je moet echt aan de gang met een goed eenvoudig financieel plan voor de lange termijn aan de hand van simpele regels en gewoontes. Kouters schrijft dat je geldzaken bijhouden in een Excelsheet voldoende is. Eerst sparen, besparen, schulden afbetalen en eventueel iets extra’s verdienen, ten slotte leren beleggen én volhouden.

Zelf wilde hij tonnair worden, omdat honderdduizend euro beschikbaar hebben hem als freelancer vooral een vrij gevoel geeft. Als zzp’er draai je zelf op voor je levensonderhoud bij ziekte en andere tegenslagen. Dan is een lekkere financiële buffer hebben niet alleen geruststellend, maar biedt die ook de ruimte jezelf minder werkdruk op te leggen. Voor iedereen geldt dat je met een substantieel bedrag ‘achter de hand’ makkelijker van opdrachtgever of baan kunt veranderen, vroeger met pensioen kunt gaan of een sabbatical kunt nemen. Allemaal onbetaalbaar rendement dat je erbij cadeau krijgt.

Marathon

Kouters vergelijkt tonnair willen worden met het lopen van een marathon. Voor allebei heb je namelijk veel motivatie om te beginnen nodig én uithoudingsvermogen. Ook noemt hij het wel financiële fitness. Sparen vergt discipline en het gaat uiteindelijk niet om die ton in euro’s bezitten, maar om de training waarin je leert slim en goed met geld omgaan, resulterend in een gewoonte en dan gaat het uiteindelijk min of meer vanzelf.

Maakt geld dan toch gelukkig? Ja, zegt Vincent Kouters, maar financieel minder afhankelijk worden gaat niet om het maximaliseren van het rendement, maar om het maximaliseren van je keuzevrijheid.

Over Ineke Peters

Ineke Peters is redacteur, tekstschrijver en journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden