Karins keuze
In januari was het zo ver, ik mocht (of moest?) toetreden tot de club van veertigers. Van mijn beste vriendin kreeg ik Eindelijk 40, een bundeling van columns van Aaf Brandt Corstius, cadeau. Een schot in de roos voor ‘de aftakelende geest’. Zoals Aaf beschrijft dat ze niet op de naam van de vrouwensmurf kan komen. Maar er is redding: op deze vermakelijke columns kan je je ook na een dag werken nog prima concentreren.
Liza’s keuze
Het Alles is het vervolg op De cirkel van Dave Eggers. In De Cirkel volgen we Mae, zij start een nieuwe baan bij De Cirkel, een groot internetbedrijf. We lezen in een spannend verhaal hoe ze wordt meegenomen in deze nieuwe realiteit waarin privacy niet bestaat en je online identiteit leidend is: alles moet gedeeld worden.
In Het Alles doet Eggers er nog een schepje bovenop. Zo is er bijvoorbeeld een app die je dag op de meest efficiënte manier indeelt. Je bent gekoppeld aan andere gebruikers, dus de app weet precies wie tijd heeft voor een telefoongesprek. De app houdt bij, of bepaalt, wanneer je meer moet bewegen, meer water moet drinken, en zelfs welke woorden je moet gebruiken of vermijden. Aan het eind van de dag gaat er een rapport naar je baas, zodat hij op de hoogte is van de dingen die je zegt en doet. Er wordt snel geschakeld tussen de echte wereld en de wereld van de apps. Is er nog wel zoiets als vrijheid, of privacy? Beide verhalen spelen zich af in de toekomst, maar hoe ver in de toekomst eigenlijk? Sommige apps komen wel heel bekend voor…
Freds keuze
Midhat Kamal, zoon van een Palestijnse textielhandelaar in Nablus, gaat medicijnen studeren in Montpellier. Frankrijk staat aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en de exotische Midhat vormt in de Franse kringen waarin hij verkeert een welkome afleiding. Hij woont in bij de antropoloog Frédéric Molineu en zijn dochter Jeanette en leert daar een voor hem onbekende wereld kennen waarin hij zich een vreemdeling voelt die zijn weg maar moeizaam kan vinden. Net wanneer hij zich na vijf jaar thuis gaat voelen in Frankrijk roept zijn vader hem terug naar Nablus. Het wordt tijd dat hij zijn eigen kostje gaat verdienen. Eenmaal terug in Nablus loopt Midhat rond volgens de laatste Franse mode en krijgt de bijnaam ’De Parijzenaar’. In de tijd dat hij in Frankrijk zat is er veel veranderd in Palestina. Joden uit Oost-Europa slaan op de vlucht en vestigen zich in Palestina. Frankrijk en Engeland hebben het bestuur overgenomen in Palestina en Syrië. Deze wereldgebeurtenissen hebben grote invloed op het leven van Midhat en zijn vrienden, gebeurtenissen die zo in de huidige tijd kunnen worden geplaatst. Maar het zijn vooral de mooi beschreven familiegebeurtenissen die dit boek meer dan de moeite van het lezen waard maken.
Marjans keuze
Een jaar of zes, zeven geleden dompelde ik me onder in de autobiografische reeks Mijn Strijd van Karl Ove Knausgård. Ik las de lijvige delen achter elkaar uit en mijn ontzag en bewondering culmineerden in een signeersessie met de grote Noorse auteur, waarbij ik hem als een bakvis op leeftijd de hand schudde… die ik vervolgens minstens een week niet meer gewassen heb. Hoe fraai en soepel ook weer verteld, zijn nieuwste roman De morgenster is wel van een heel andere orde dan de zesdelige reeks die hem wereldwijde bekendheid verschafte. Een dikke pil opnieuw, dat wel. En ook weer zó uit. Maar allemensen, wat een duisternis, ondanks het warme weer en de immer stralende zon in het anders zo regenachtige Noorse Bergen… Knausgård verweeft merkwaardige en verontrustende belevenissen van zo’n tien hoofdpersonen met elkaar tot een aaneenschakeling van onbegrijpelijke gebeurtenissen, alles gadegeslagen door een letterlijk nieuwe ster aan het firmament. Opgejaagd door een nieuwsgierige drang naar het einde, lees je door en door… tot een vervreemdende ontknoping die geen ontknoping is je verpletterd achterlaat. Laat je niet afschrikken door het grote aantal pagina’s (666, het getal van het Beest) en beleef het zelf.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.