‘De praktijk van en wetenschappelijke kennis over professionals, identiteit en professionele identiteit in één boek vastgelegd’. Drie jaar onderzoek over professionele identiteit; wat is het; wat leert de wetenschap ons hierover; wat zien we in de praktijk en hoe kunnen we het op een bruikbare manier conceptualiseren. Dat zijn grote woorden en dat belooft wat voor de inhoud!
Hetheeft twee delen, waarbij Manon Ruijters grotendeels het eerste deel voor haar rekening neemt. In dit deel zet ze gedegen de definities van professional en van identiteit uiteen en maakt daarbij uitstapjes naar de filosofie, sociologie, de psychologie en de neurowetenschap. Ook schuwt ze de praktijkverkenningen niet. Ze maakt ons allen heel helder dat we nog een lange weg te gaan hebben in onze professionele ontwikkeling zowel als individu alsook als collectief. Ze sluit deel I af met een ‘Kort door de bocht’ hoofdstuk waarin ze samen met de auteurs van deel II in vraag en antwoord vorm de belangrijkste begrippen samenvat.
Dat vormt een mooi bruggetje naar deel II. Negen andere auteurs zijn verantwoordelijk voor deel II; getiteld Aanverwante thema’s. Deze aanverwante thema’s zijn:
Begrensde rationaliteit, over de factoren die van invloed zijn op het menselijk handelen;
Bezieling in relatie tot professionaliteit; crises; epistemic frames; erkenning; psychologisch eigenaarschap; levensscript en wijsheid.
Ik vind het jammer dat na de hoofdstukken over de aanverwante thema’s er niet, zoals ook ter afsluiting van deel I, gekozen is voor de vraag en antwoordvorm voor de samenvatting. Nu blijven deze hoofdstukken, hoewel zeer interessant om te lezen, voor mij toch een beetje in de lucht hangen. Daarnaast zou dan de cirkel rond gemaakt kunnen worden door de thema’s te verbinden aan de theorie en de resultaten uit het onderzoek in de praktijk.
Het boek laat zich niet in een adem uit lezen. Wel vind je veel theorie en definities in en om de professional zodat het uitstekend als naslagwerk te gebruiken is. De literatuurlijst is zonder meer actueel en uitgebreid te noemen. De in bijlage 2 (onderzoek) opgenomen Leidraad voor gesprek en verslag is zeer praktisch en onmiddellijk bruikbaar. Een mooie aanvulling op dit boek is het Dialoogkaartenspel met bijna dezelfde titel; een praktische set met kaarten die je uitnodigt en dwingt om met elkaar aan de slag te gaan!
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.