Na het lezen van mijn nieuwe boek zul je met een nieuwe blik naar andere mensen kijken, ook naar mensen die je al lang kent. Ik leer je wat mensen beweegt en motiveert en hoe je op basis daarvan kunt handelen. Het gaat om volstrekt nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde en praktisch getoetste inzichten in wat gezichten laten zien, die jou als professional in staat stellen om trefzeker en ontspannen met anderen samen te werken, de gunfactor te krijgen en resultaten te behalen. En om 'vermijdbaar leed' tussen mensen te voorkomen of te herstellen.
Gezichten observeren en interpreteren
Bij sommige mensen moet je meteen ter zake komen, bij anderen precies niet. Bij weer anderen zijn heldere verwachtingen essentieel, bij anderen een duidelijke gespreksstructuur. Als je een gesprek goed wilt aanpakken, kun je maar beter weten welke stijl bij jouw gesprekspartner aanslaat. Met de methode in mijn boek kun je dat letterlijk zien: binnen enkele minuten kun jij objectieve informatie verzamelen door het gezicht van je gesprekspartner te observeren en te interpreteren.
Als bonus zul je merken dat je rust en overzicht krijgt. Dat is eigenlijk onontbeerlijk voor iedereen die in werk en privé goede contacten wil opbouwen en vasthouden. Het is altijd waardevol, of je nu werkt in hr, sales, de zorg, conflictbemiddeling, het veiligheidsdomein, als journalist of leidinggevende. En het gaat niet alleen om anders naar anderen kijken: je zult ook gaan begrijpen hoe je zelf bij anderen overkomt.
De rol van non-verbale communicatie
Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in mensen. Ik wilde weten waarom het soms makkelijk is om elkaar te vinden en soms helemaal niet. Ik wilde weten waarom een gesprek soms in een onbevredigend compromis, een patstelling of een conflict eindigt.
Als onderhandelaar met bijna veertig jaar ervaring zie ik dat de inhoud van de zaak zelden bepalend is voor succes. Veel is oplosbaar als beiden het gesprek adequaat aanpakken. Als mediator met ruim vijfentwintig jaar ervaring zie ik dat intenties evenmin bepalend zijn. Verreweg de meeste conflicten waarin ik heb bemiddeld, ontstaan tussen mensen die met de beste bedoelingen zijn begonnen.
Vandaar mijn belangstelling voor de rol van non-verbale communicatie. Samen met de Universiteit van Amsterdam ben ik wetenschappelijk onderzoek gaan doen naar de relatie tussen frequente gezichtsuitdrukkingen en persoonlijkheid. Het eerste onderzoek ter wereld naar dit onderwerp hebben wij in 2021 gepubliceerd. Tegelijkertijd heb ik de zogenaamde INSA-Methode ontwikkeld, een handzame vertaling van wat de wetenschap ons leert. De methode wordt al twaalf jaar in de praktijk gebruikt en getoetst.
Wat iemands gezicht laat zien
In mijn boek Ik heb jou wel door neem ik je mee in de wereld van gezichtsuitdrukkingen en hun betekenis. Tot nu toe heeft iedereen zich gericht op gezichtsuitdrukkingen die situationeel voorkomen, bijvoorbeeld: iemand fronst zijn wenkbrauwen, wat zou dat betekenen? Ik laat jou kijken naar wat iemands gezicht de hele tijd laat zien. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat iedereen namelijk een eigen set gezichtsuitdrukkingen heeft die hij of zij ongeacht de situatie frequent laat zien, tientallen keren per tien minuten, of iemand nu in gesprek is met een ander of thuis alleen op de bank zit. Die sets van frequente gezichtsuitdrukkingen zeggen iets over iemands voorkeursgedrag, conflictstijlen, over de manier waarop hij of zij een situatie benadert. En ze zeggen vooral wat iemand als prettig ervaart in de stijl van het gesprek. Door de frequentie hoef je dus maar een paar minuten goed te kijken. En dan heb je de ander door.
Over Herman Ilgen
Herman Ilgen heeft jarenlange ervaring als onderhandelaar en mediator. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam doet hij al ruim 12 jaar onderzoek en ontwikkelde hij de unieke INSA-methode die nu op allerlei plekken wordt ingezet door ondernemingen, overheidsorganisaties en individuele professionals.