OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Psychologie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Psychologie

    Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
    1.343 resultaten
    Interview
    Coaching en trainen
    16 april 2025
    Hans van der Klis
    6-8 minuten leestijd
    Na haar succesvolle boeken over rouw heeft psycholoog, docent en coach Ellen Dreezens nu een gids geschreven waarmee coaches leren hun cliënten te helpen bij het ontwikkelen van veerkracht: ‘Hoe we tegen een stootje kunnen’. Een uiterst praktisch boek over de andere kant van de medaille.  ‘Ik wilde niet die mevrouw van de rouw worden.’
    recensie
    Leiderschap
    16 april 2025
    Hans de Witte-van Mierlé
    4-5 minuten leestijd
    ‘De kunst van niet kiezen’ is het derde boek van Danny Mullenders. Ook dit boek schreef hij met hulp van Tjomme Reeringh. Mullenders onderzoekt de psychologische achtergronden van een aantal persoonskenmerken, met als doel leidinggevenden in hun werk naar een hoger plan te tillen.
    Interview
    Coaching en trainen
    14 april 2025
    Marianne Ter Mors
    5-7 minuten leestijd
    Als je niet tegen een stootje kunt, stop dan nu met lezen. Ongemak is namelijk hét handelsmerk van psycholoog Jeffrey Wijnberg. In ‘De essenties van provocatieve therapie’ legt hij haarfijn uit waarom uitdagen de kortste weg is naar zelfinzicht. Kleine waarschuwing vooraf: de kans op ongebreideld schaterlachen is absoluut aanwezig.
    recensie
    Coaching en trainen
    8 april 2025
    Liesbeth Tettero
    2-3 minuten leestijd
    Waar leg je de nadruk als iemand met een coachvraag bij je komt? Bij het probleem waar iemand mee te kampen heeft? Of op veerkracht, gericht op de toekomst? Psycholoog Ellen Dreezens schreef een inzichtrijk boek voor coaches die zich willen richten op veerkracht: ‘Hoe we tegen een stootje kunnen’.
    recensie
    Psychologie
    4 april 2025
    Peter de Roode
    3-5 minuten leestijd
    Veel gedragspatronen zijn terug te voeren op scenario’s uit onze jeugd, stelt Mil Rosseau in ‘Herbeslissen’. Verandering vraagt dan ook geen breuk met het verleden, maar een bewuste aanvulling erop. In zijn recensie legt Peter de Roode uit hoe Rosseau die gedachte vormgeeft in een praktisch en diepgaand model.
    podcast
    Psychologie
    3 april 2025
    Chantalle Weemaes
    2-3 minuten leestijd
    Stress is niet je vijand. Het is de drijvende kracht achter álles wat je doet. Dat stelt energiemanagementexpert Chantalle Weemaes in het gesprek over haar boek Pak de regie over je energie. In De Boekenpraktijk gaat ze in gesprek met Willem van Leeuwen over energielekken, breinprogramma’s en hoe je het spel van energie écht leert spelen.
    recensie
    Psychologie
    28 maart 2025
    Henk Jan Kamsteeg
    3-4 minuten leestijd
    Waarom gehoorzamen we autoriteit, zelfs als dat ingaat tegen ons morele kompas? In ‘De waarde van weerbaarheid’ laat Dr. Sunita Sah zien hoe diep onze neiging tot volgzaamheid zit – en hoe we morele moed kunnen trainen. Henk Jan Kamsteeg las het boek.
    recensie
    Psychologie
    28 maart 2025
    Charles Engelen
    3-4 minuten leestijd
    Nadat Teus Lebbing vele jaren als schrijver anderen het hemd van het lijf vroeg en hun verhalen optekende, is ze uiteindelijk en na aandringen van anderen voor de spiegel terechtgekomen om zichzelf te interviewen en haar eigen verhaal op te tekenen. Dat vond ze nooit relevant genoeg, en dat is precies wat schaamte doet: jezelf klein en stil maken.
    recensie
    Psychologie
    25 maart 2025
    Danny Mullenders
    3-4 minuten leestijd
    In ‘Zeg me wie ik ben’ gaat Liesbeth Woertman op toegankelijke en diepgaande wijze in op hoe identiteit tot stand komt. Ze laat overtuigend zien dat ons zelfbeeld geen op zichzelf staand gegeven is, maar altijd gevormd wordt in relatie tot anderen.
    recensie
    Psychologie
    20 maart 2025
    Jan Hoogstra
    2-3 minuten leestijd
    Iedereen liegt. Maar liegen heb je in diverse soorten, van leugens om bestwil tot bewuste misleiding. Na zijn bestseller ‘Omringd door idioten’ schreef Thomas Erikson een nieuwe variant: ‘Omringd door leugenaars’. Hij analyseert leugens en leugenaars en geeft aan hoe je hier mee om kan gaan. 
    recensie
    Psychologie
    17 maart 2025
    Caroline van Deursen
    3-4 minuten leestijd
    ‘Anders bedraad’ van organisatiepsychologe en leiderschapscoach Saskia Gans is een intrigerend boek waar ik echt de tijd voor heb genomen. In dit werk deelt zij haar persoonlijke ervaringen en inzichten als iemand die zowel hoogsensitief als hoogbegaafd is.
    column
    Leiderschap
    17 maart 2025
    Justin van Lopik
    1-2 minuten leestijd
    Kiezen is een keuze is de tekst op een tegeltje dat bij ons thuis aan de muur hangt. Het hangt daar omdat het voor mij een belangrijk inzicht is. Erbij stilstaan helpt om even afstand te nemen, te kijken naar de groef waar je je in bevindt. Je af te vragen: Is het misschien mogelijk - of zelfs een goed idee - om niet te kiezen?
    recensie
    Coaching en trainen
    14 maart 2025
    Rudy Kor
    4-5 minuten leestijd
    ‘De essenties van provocatieve therapie’ laat zien hoe je mensen op een speelse manier sterker kunt maken. Lachen en mensen op een ander been zetten blijken krachtige instrumenten te zijn om cliënten op een liefdevolle manier vooruit te helpen.
    recensie
    Psychologie
    10 maart 2025
    Hendrika Willemse-Vreugdenhil
    4-5 minuten leestijd
    Heb jij ooit het gevoel dat er iets niet klopt in een gesprek, maar kon je niet aanwijzen wat? Of misschien heb je je weleens afgevraagd of mensen wel eerlijk tegen je zijn? ‘Omringd door leugenaars’ van Thomas Erikson helpt om te begrijpen wat er achter gedrag en communicatie schuilt.
    recensie
    Psychologie
    7 maart 2025
    Rudy Kor
    3-4 minuten leestijd
    De centrale boodschap uit ‘FOPO’ is dat meningen van anderen alleen zoveel invloed hebben als wij ze toestaan. Geen nieuwe of revolutionaire boodschap, maar een die niet vaak genoeg herhaald kan worden. Michael Gervais laat zien waar onze neiging tot vergelijken vandaan komt, welke psychologische mechanismen een rol spelen en hoe we er minder gevoelig voor kunnen worden.
    recensie
    Psychologie
    3 maart 2025
    Danny Mullenders
    4-6 minuten leestijd
    Geld is zeker niet alleen een mathematische oefening, maar heeft vooral met menselijke psychologie te maken. Dat is voor mij de kernboodschap van ‘De psychologie van geld’ van Morgan Housel. In plaats van een traditioneel financieel boek vol strategieën en rekenmodellen, laat Housel zien hoe ons gedrag en onze emoties heel vaak een veel grotere rol spelen in financiële beslissingen dan we zelf doorhebben.
    recensie
    Leiderschap
    27 februari 2025
    Rudy Kor
    4-6 minuten leestijd
    De titel van ‘De kunst van niet kiezen’ spreekt niet in één keer voor zich. Leidinggevenden worden immers de hele dag door gevraagd te kiezen. Uitgangspunt bij dit boek is dat veel leidinggevenden bij lastige vraagstukken vaak kiezen voor een oplossing waar ze zich vertrouwt bij voelen. Maar of deze recht doet aan de situatie is de vraag.
    Interview
    Psychologie
    26 februari 2025
    Peter Spijker
    6-9 minuten leestijd
    Hoe komt het dat je soms spijt hebt van je gedrag? In ‘Herbeslissen’ noemt Mil Rosseau dit belemmerend gedrag en legt uit hoe je dit patroon doorbreekt. Herbeslissen koppelt de werkwijze van ons brein met ons scenario; de gebeurtenissen en verhalen waarmee we ons leven begrijpen. Dankzij deze koppeling kom je volgens Rosseau tot blijvende resultaten.
    interview
    Leiderschap
    24 februari 2025
    Jeroen Ansink
    7-10 minuten leestijd
    Managers beseffen vaak niet dat leiderschap een dans met paradoxen is, waardoor ze speelbal van hun context zijn, aldus organisatiepsycholoog Danny Mullenders. In ‘De kunst van niet kiezen’ beschrijft hij hoe ze de regie weer kunnen terugnemen. ‘Je komt al heel ver als je niet teveel loopt te navelstaren.’
    Interview
    Psychologie
    19 februari 2025
    Paul Groothengel
    5-6 minuten leestijd
    We worden ouder en vergeten steeds meer. Toch? Ga dit tegen met geheugentraining, adviseert neurowetenschapper Boris Konrad in zijn boek ‘Je brein op orde’. Zo krijg je meer grip op je brein, en versterk je rust en concentratie. Hij kan het weten: Konrad is meervoudig wereldkampioen geheugensport.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden