Beter, leuker, sneller is opgedeeld in twee delen. Deel 1 bevat uitleg over wat Generatieve AI wel en niet is. In deel 2 zoomen Barend Last, Ilona Boomsma en Jean-Luc Laval in op de wereld van de L&D professional. Ze laten zien wat je met AI zou kunnen en moeten doen binnen de context van werk.
Use cases
Om het geheel wat behapbaarder te maken hebben de auteurs in deel 2 ook nog was use cases opgenomen. Deze use cases bestaan deels uit voorbeelden van vragen - oftewel prompts - aan ChatGPT. Via die prompts krijg je een beeld van wat je wel of niet kan vragen. In dit deel staan daarnaast gastcolumns van professionals die geëxperimenteerd hebben met ChatGPT of generatieve AI. Zo krijg je ook direct een doorkijkje naar wat er allemaal kan.
Zes redenen
De kans is natuurlijk enorm groot dat het boek al achterhaald is na drie maanden, want wat gaan de ontwikkelingen snel…. maar toch vind ik Beter, leuker, sneller voor iedereen die te maken heeft met AI in zijn werk, of die er meer over zou willen weten, een fantastisch boek. Waarom? Ik geef zes redenen.
1. Voornamelijk omdat er (zo heb ik het ervaren) helder uitgelegd wordt welke termen er allemaal rondgaan in dit ‘nieuwe’ vakgebied. Van neurale netwerken tot machine learning, je vindt alles terug in deel 1 van het boek. Een heerlijke opfrisser voor de starter.
2. Daarnaast zoomen de auteurs in op wat AI allemaal niet kan of is en geven ze daar voorbeelden en uitleg bij. Zo kun je in de voorbeelden helemaal terughalen wat er gebeurt als ChatGPT de vraag niet begrijpt en wordt de noodzaak van meekijken met wat er gebeurt heel helder.
3. In de wereld van L&D hoor je vaak allerlei bezwaren waarom je vooral voorzichtig moet zijn met ChatGPT, van intellectueel eigendom tot datacenters, het heeft allemaal een plek in dit boek. Dus het boek geeft de onderbouwing, ontkracht en bevestigt de soms heersende mythes rondom AI.
4. De use cases, voorbeelden, voorbeelden en nog meer voorbeelden en uitleg maken het een praktisch handboek van de beginner tot aan de gevorderde gebruiker.
5. De columns en voorbeelden van niet de minsten uit het L&D vakgebied, waardoor er meerdere gezichtspunten in het boek terecht zijn gekomen.
6. En er zijn in het boek enorm veel checklists en voorbeelden te vinden. Die laten bijvoorbeeld zien wat je moet doen om te toetsen of de antwoorden wel kloppen. Maar ook een lijst hoe je een podcast kan maken met behulp van AI zijn in het boek te vinden.
L&D’er
Kortom voor iedereen met vraagstukken rondom AI in de organisatie biedt het wel informatie. Voor de L&D’er is het een boek dat ook nog eens verplichte kost zou moeten zijn. Dit vakgebied, en dat stellen de auteurs ook, krijgt nu al en in de toekomst zeker te maken met AI. Samenwerken met AI daar zitten voor L&D kansen.
Als ik dan al licht kritisch zou moeten zijn dan is het over de hoeveelheid informatie in Beter, leuker, sneller. En dat komt waarschijnlijk omdat ik geen geoefende gebruiker ben. Met het boek kun je van alles en nog wat uit proberen, maar omdat het zo veel is, heb je daar wel een flinke zomervakantie voor nodig. En het boek is geschreven zoals de auteurs spreken... beter, leuker en vooral heel snel…
De eerlijkheid gebiedt om op te merken dat ik ook een column mocht schrijven voor het boek. Maar ik heb er geen financieel belang in. Warm aanbevolen. Ik vind het een fantastisch boek.
Dit artikel staat in het julinummer van Managementboek Magazine. Deze editie lees je hier >
Over Ria van Dinteren
Ria van Dinteren is spreker, docent, facilitator, leermanager, organisatieadviseur bij Breinwerk BV en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).