Onenigheid op de werkvloer. Onbegrip over genomen beslissingen. Onmacht bij de leidinggevende. Er gaat bijna geen leiderschapstraining voorbij of deze of soortgelijke onderwerpen komen wel aan bod. We gebruiken vaak de term ‘leiderschap', maar in feite hebben we het vaak over communicatie, of beter: miscommunicatie. Met de ‘7 Life Languages' stellen Fred en Anna Kendall een bijdrage te leveren aan betere communicatie. Hun boek Communicatie-intelligentie is een - voor mij - eerste kennismaking met hun model.
Zelfkennis
Bekend met onder andere DISC, MBTI en Enneagram, was ik nu wel benieuwd naar 7 Life Languages. Zou het werkelijk iets nieuws brengen in het grote aanbod aan modellen die ons beter inzicht willen geven in onze manier van communiceren en onze drijfveren? De discussie of al deze modellen nu wel of niet wetenschappelijk voldoende onderbouwd zijn, laat ik voor nu even in het midden. Al leert ervaring dat meer kennis van onszelf en van de ander de communicatie absoluut kan verbeteren. En als een model hierbij kan helpen, waarom zouden we hier dan geen gebruik van maken?
Stijlen
De samenstellers van het boek Communicatie intelligentie waarin de 7 Life Languages worden uitgewerkt, waarschuwen terecht voor de neiging om onze communicatiestijl te gebruiken als excuus voor bepaald handelen. ‘Uit de test blijkt dat ik dit of dat ben, en daarom gedraag ik mij nu eenmaal bot, loop ik weg voor conflicten of gedraag ik mij als een dwangneuroot. Niets aan te doen...' Kul natuurlijk. Daarom is het wellicht aan te raden eerst het twaalfde hoofdstuk over het vormen van het karakter te lezen, voordat we ons storten op de uitwerking van de 7 communicatiestijlen uit het model. ‘Door middel van taal, met al haar facetten, kunnen we ofwel in vrede leven met onze medemensen, ofwel ten strijde trekken om zo te proberen onze geschillen op te lossen. We kunnen samen en in harmonie vrolijke liedjes zingen of we kunnen elkaar woedend beledigingen toeschreeuwen. We kunnen verbinding ervaren of de pijn voelen van afstand en vervreemding. We kunnen in vrede of in conflict samenwerken. De keuze is aan ons.'
Passies
Met dit idee als basis, kunnen we de 7 communicatieprofielen induiken. De Kendalls beschrijven zeven talen, die van de Mover, de Do-er, de Influencer, de Responder, de Shaper, de Producer en de Contemplator. Allen hebben ze verschillende passies die hen drijven, zoals bijvoorbeeld innoveren (de Mover), leidinggeven (de Shaper) en anderen beschermen (de Responder). Door die verschillende passies, kennen alle talen ook verschillende behoeftes. Die laatste zijn interessant om van jezelf en van de ander te weten, om verbinding te kunnen maken. Wat kan ik doen om aan de diepere behoeften van de ander tegemoet te komen? Een voorbeeld: De Influencer heef behoefte aan bevestiging en verbondenheid. Wil ik effectief samenwerken met iemand die het hoogste scoort in dit communicatieprofiel, doe ik er wijs aan niet te snel te willen doorpakken, maar eerst tijd en aandacht te geven aan die ander, door ruimte vrij te maken voor ontmoeting, het onderling gesprek. Voor bijvoorbeeld een Mover (die behoefte heeft aan actie) lijkt dit misschien zonde van de tijd, want hij wil immers doorpakken, maar zal deze aanpak op de langere termijn meer vrucht dragen. En zouden we nog talloze andere voorbeelden kunnen bedenken.
Terug naar mijn beginvraag: is de 7 Life Languages een waardevolle aanvulling op al de profieltesten die al bestaan? Zo op het eerste gezicht voor mij wel. De kracht zit hem in de eenvoud van het model. Geen hogere wiskunde, maar direct goed toepasbaar voor ieder team dat wil groeien in onderlinge communicatie.
Over Henk Jan Kamsteeg
Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie