Om de slagingskans van projecten te verbeteren is er de afgelopen decennia vooral naar de projectaanpak gekeken. Dat heeft alleen niet tot een beter resultaat geleid. Geen van deze aanpakken houdt namelijk rekening met de belangen en de macht van de tegenstanders van projecten. We hebben het hier over de menselijke factor. En factor die niet te onderschatten is.
Dit inzicht doen we op een speelse manier uit de doeken in dit handboek voor De projectsaboteur.
Subversieve slimmigheid
Natuurlijk kennen we de boeken over hoe je projecten succesvol kunt uitvoeren. De goedbedoelende projectmanager wordt uitstekend bediend. Maar wat als je het project niet steunt maar wilt stoppen?
De projectsaboteur is een handboek om te leren hoe je een project op een slimme manier kunt laten mislukken. Want dat komt je soms veel beter uit. Je zult maar in een fusieproject zitten waardoor je moet verhuizen of erger nog: waardoor je baan wordt geschrapt. Wat dan? Openlijk bezwaar maken? Dat versnelt het ontslagproces alleen maar. Subversieve slimmigheid is hier het antwoord. Hoe kun je als projectmanager, als opdrachtgever, als gebruiker of als specialist op het goede moment een stok tussen de spaken steken?
De meeste mensen...
Nu zijn er boeken die ervan uit gaan dat De Meeste Mensen Deugen. Maar dat kunnen wij niet onderschrijven. Het punt is dat mensen bereid zijn het verkeerde te doen, als de winst die dat oplevert maar groot genoeg is. In de meeste gevallen worden deze subversieve acties haast onzichtbaar uitgevoerd. En dat is waar dit boek helpt: het laat je zien waarom, hoe en waar een project wordt ondermijnd!
Motieven
Nu kun je je overgeven aan sabotage en met ons handboek erbij gaat dat vast beter. Maar er is nog een andere optie: leer ervan! Leer dat er saboteurs zijn, dat ze overal zijn en vooral dat je er ook wat aan kunt doen. Dat moet dan wel op de juiste manier gebeuren. Dat is nog niet zo makkelijk: je moet erg goed weten op welke knoppen je moet drukken. Daarvoor moet je de saboteurs en hun motieven goed kennen.
Slagingskans
De Projectsaboteur is een nuttig boek om projecten beter te saboteren. En natuurlijk ook om te leren hoe je als manager, als opdrachtgever, als financier kunt worden bedot. Als je dat goed in de gaten hebt, neemt de slagingskans van je project toe. En laten we eerlijk zijn: dat is natuurlijk waar het ons om gaat: hoe kunnen we bijdragen aan meer succesvolle projecten en de kosten van projectfalen beperken? Daarvoor stellen we in dit boek drie instrumenten ter beschikking: de Sabotage Self Assesment, de Complot Feitenanalyse en de Manipulatie Feitenanalyse. Alles vanuit het idee dat er veel meer aandacht moet zijn voor de menselijke factor: wat drijft de mens?
Over Dion Kotteman
Dion Kotteman is partner bij Grey Matter Matters, een strategisch adviesbureau voor de overheid.
Hij schrijft vaker een boek (De projectsaboteur, De projectsaboteur en PRINCE2, Ga toch leidinggeven!) en geeft les aan Nyenrode business universiteit. Hij heeft ervaring bij de overheid (onder andere als algemeen directeur van de Audit Dienst Rijk) en bij financiele instellingen zoals de ING.
Over Jeroen Gietema
Jeroen Gietema heeft ruim 35 jaar projectervaring met het uitvoeren, begeleiden en besturen van IT en veranderprojecten. Sinds 1997 werkte hij als zelfstandig professional. Tegenwoordig is hij programmamanager bij een grote financiële instelling.