Een talkshow op tv was de aanleiding voor het boek. Tijdens deze talkshow bleek dat een Tweede Kamerlid dacht dat de stikstofcrisis hetzelfde was als de klimaatcrisis. Verbijsterd realiseerde ik me dat veel beslissers over deze grote vraagstukken besluiten nemen zonder de natuurwetenschappelijke achtergrond te kennen.
Klimaat, energie en stikstof. Actuele thema’s waar iedereen mee te maken heeft en waar iedereen iets van vindt. De complexiteit van de thema’s zorgt er echter voor dat de inhoud van de gesprekken lang niet altijd juist is. In mijn nieuwste boek Wetenschap is geen mening, probeer ik hier verandering in te brengen. Op begrijpelijke wijze beschrijf ik de natuurwetenschappelijke achtergrond van klimaatverandering, de energietransitie en de stikstofcrisis.
De stikstofcrisis is toch hetzelfde als de klimaatcrisis?
Onze stikstofcrisis is een luxeprobleem. Onze energiecrisis is een wereldprobleem. En de klimaatcrisis dreigt een ramp te worden voor de leefbaarheid van onze planeet. Waar het bij al deze crisissen precies om gaat en wat zij concreet voor ons betekenen, kun je pas echt goed begrijpen als je een beetje kennis hebt van de onderliggende natuurkunde, scheikunde en biologie. En daarvoor hoef je echt geen vakspecialist te zijn!
Ik neem de lezer daarom mee in de wereld van fossiele energie, wind- en zonne-energie, bio-energie, kernenergie, de energie in onze voeding, de waterstofeconomie en de oorzaken van de stikstofproblematiek. Ook zonder inhoudelijke voorkennis kun je het volgen, onthouden én júist doorvertellen.
Astronaut André Kuipers: ‘Verplichte kost voor iedereen’
Het boek kan rekenen op aanbevelingen van niet de minsten, zoals astronaut André Kuipers, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en tv-persoonlijkheid en professor Bas Haring. ‘Ik hoop dat dit boek velen bereikt’, schrijft Ben Feringa. André Kuipers vindt het boek verplichte kost voor iedereen en Bas Haring sluit zich hierbij aan, want: 'Voordat je ergens iets van kunt vinden, moet je weten hoe het zit.' En een meelezer van het eerste uur oordeelt: 'Leuk om te lezen! Ik heb nooit scheikunde gehad, maar dit begrijp ik. Door dit boek lees ik de krant nu heel anders.'
Over Roel Grit
Roel Grit (1954) studeerde fysische scheikunde aan de RUG. Van zijn eerste boek Projectmanagement zijn zo’n half miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef 15 boeken over management. Hij doceerde scheikunde- en natuurkunde op het hbo (NHL Stenden Emmen). Nieuwste boek: ‘Wetenschap is geen mening’ met als ondertitel ‘Over klimaat, energie en stikstof’. Zie ook www.roelgrit.nl