De kranten staan er vol mee: de krapte op arbeidsmarkt en de noodzaak tot hervorming. De commissie Borstlap durfde zelfs te schrijven dat er sprake is van een ‘sociale kwestie’.
Waarde toevoegen
Vanuit mijn rol, Directeur Arbeidsmarkt en Sociale Impact bij Randstad Groep Nederland, ben ik al 30 jaar betrokken bij arbeidsmarktvraagstukken. In mijn boek Kunnen we het even over werk hebben? bundel ik de ideeën en inzichten die ik door de jaren heb opgedaan met als doel het vraagstuk toegankelijker te maken en de betrokkenheid en denkkracht van meer spelers op gang te brengen. We denken en praten nog veel te vaak in termen van ‘banen’ en ‘baanzekerheid’, maar dat gaat over de vorm, terwijl we het moeten hebben over de inhoud: werk betekent waarde toevoegen. Daaraan is altijd behoefte, dus is er werkzekerheid -en daarmee bestaanszekerheid- mogelijk voor iedereen. Hoe we dat kunnen realiseren, daarover gaat mijn boek.
Grote vraagstukken
In een tijd waarin we voor een aantal echt grote maatschappelijke vraagstukken staan is wat mij betreft het vraagstuk van de arbeidsmarkt nogal onderbelicht. Want als het gaat om het daadwerkelijk innoveren van de arbeidsmarktstructuur dan worden we het maar niet eens. Ik meen te zien dat na alles wat er door gezaghebbende commissies en organisaties geschreven is over de arbeidsmarkthervorming, het helaas toch een beetje te stil blijft en we onvoldoende in actie komen.
Individu
In dit boek schets ik alle opgedane inzichten van de afgelopen jaren, de verwondering en de verbeeldingskracht van mijzelf en velen is gebruikt om toe te werken naar een idee. Een idee dat niet terugvalt op de industriële organisatie van arbeid - een manier van denken die het arbeidsmarktbeleid helaas nog sterk beïnvloedt - maar een suggestie om werk en zekerheid voor ieder lid van de beroepsbevolking eigentijds te regelen. Het individu moet weer centraal komen te staan, en arbeidsmarktbeleid moet in dienst staan van de ontwikkeling, werkgeluk en werkzekerheid van het individu.
Wenkend perspectief
Werk en met name ook zekerheid op een moderne leest geschoeid, dat is het wenkend perspectief waarbij ik mensen uitnodig om de verbeeldingskracht en denkkracht in te zetten. Omdat ik ervan overtuigd ben dat werkgevers - klein en groot - een hele belangrijke rol hebben bij het tot stand laten komen van goed geregeld werk voor iedereen. Organisaties bestaan uit mensen, u en ik zijn aan zet.
Over Marjolein ten Hoonte
Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en Sociale Impact bij Randstad Groep Nederland. Ze analyseert trends op de arbeidsmarkt en stimuleert werknemers, werkgevers, bestuurders en overheden om samen aan oplossingen te werken voor de arbeidsmarkt. Ze is actief in verschillende bestuursfuncties en een veelgevraagd spreker.