Machteloos voelde ik me. Longkanker. Mijn vader was nog maar net 50 jaar toen hij deze diagnose kreeg. Zelf was ik nog maar een jochie van 7. Ik weet het nog heel goed.
Machteloos keek ik toe hoe hij jarenlang een gigantisch pijnlijke strijd aanging om maar te blijven leven. Iedere dag maakte ik het van dichtbij mee. En dat allemaal door zijn jarenlange roken.
De impact op mijn moeder, mijn zusjes en mijzelf was onbeschrijflijk groot. Het was die ervaring, als 7 jarig jochie, waardoor ik later in mijn leven besloot dat niemand mee zou moeten maken wat mijn vader heeft doorstaan. Ik wilde die rotsigaret voorgoed uit de wereld uit helpen. Rokers van hun rookgedrag verlossen.
Gelukkig was mijn vader er op tijd bij. Het was nog niet uitgezaaid. Hij is geopereerd en zijn hele linkerlong is weggenomen. Maar na zijn operatie was hij non-stop benauwd en kon hij vrijwel niets meer. Iedere keer dat hij weer een hoestbui kreeg, hielden wij ons hart vast: bang dat hij zou stikken.
Mijn vader had geen keuze: het was stoppen met roken, of stoppen met leven. Maar wij hadden hem nog heel hard nodig, dus de keuze was duidelijk.
En toch leek stoppen met roken voor hem een onmogelijke taak.
Rookgewoonte
Inmiddels weet ik dat als de rookgewoonte in tientallen jaren is opgebouwd, het lijkt alsof je leven uit elkaar valt wanneer je stopt. Traditionele methoden zijn dan een tijdelijk steuntje in de rug, maar laten veel rokers uiteindelijk toch weer verlangen naar die sigaret.
Mijn eigen ervaring met mijn vader gaf mij de drive om zoveel mogelijk rokers te helpen met stoppen. Voordat het te laat is.
Ik zocht heel lang naar dé manier om mensen in één keer voorgoed van hun rookgedrag af te helpen, tot ik me plotseling iets realiseerde waar ik nog niet eerder aan had gedacht.
Want andere rokers in mijn omgeving konden zomaar op een dag besluiten om te stoppen. Zij drukten dan hun laatste peuk uit, om zonder problemen nooit meer te roken. Blijkbaar zit daarboven ergens een knop die je uit kunt schakelen. Maar hoe dan?
Aangeleerd gedrag
Dat inzicht kwam bij mij onverwacht. Toen ik hypnotherapie ging studeren, viel bij mij opeens het kwartje. Roken is gewoon aangeleerd gedrag. Een gewoonte. Niets meer dan dat!
Na járenlang onderzoek, weet ik nu dat die knop tussen de oren bestaat. Die kun je omzetten. Ik weet nu dat het heel goed mogelijk is om in één keer te stoppen met roken. Zonder terugval. Zonder gedachte en zonder behoefte aan een sigaret.
Het is een routine, een regelmaat, een houvast, een redder in nood in tijden van stress: een emotionele, mentale steun. Met andere woorden: de behoefte aan roken is gewoon een knop tussen de oren. En die knop tussen je oren kun je gewoon omzetten!
14 dagen
Nu heb ik een prachtig boek geschreven waarin ik rokers vertel hoe je dat binnen 14 dagen kunt doen. De aangeleerde rookgewoonte tussen de oren uitschakelen. Waardoor ‘de verslaving’ opeens zo klein blijkt te zijn, dat het geen enkel probleem meer is om te stoppen met roken.
Met mijn aanpak heb ik inmiddels al meer dan 10.000 rokers in één keer van het roken afgeholpen. Dat is namelijk heel gemakkelijk als je geen gedachten en geen behoefte meer hebt aan een sigaret. Als je rookgewoonte is uitgeschakeld. Dan is het ook heel eenvoudig om een niet-roker te blijven. In mijn boek Ik Stop Wel, vertel ik je hier alles over en zetten we meteen de eerste stappen naar een rookvrij leven.
Over Marcel Borst
Marcel Borst is als gecertificeerd hypnotherapeut gespecialiseerd in stoppen met roken. Hij heeft met zijn aanpak al duizenden rokers in één keer van hun rookgedrag afgeholpen. Hij leert al zijn technieken aan collega-therapeuten in Nederland en België.