trefwoord
Hechtingsstijlen: De Sleutel tot Gezonde Relaties
Hechtingsstijlen bepalen hoe we relaties aangaan en onderhouden gedurende ons hele leven. Deze patronen van emotionele binding, die in de vroege jeugd worden gevormd, beïnvloeden fundamenteel hoe we verbinding maken met anderen. Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen veilige en onveilige hechtingsstijlen, waarbij ongeveer 62% van de Nederlandse kinderen veilig gehecht is.
Boek bekijken
De Vier Verschillende Hechtingsstijlen
Psychologen onderscheiden vier verschillende hechtingsstijlen die ontstaan uit de vroege interacties tussen kind en verzorger. Deze bestaan uit één veilige hechtingsstijl en drie onveilige varianten:
- Veilige hechting: Veilig gehechte kinderen hebben het vertrouwen dat hun hechtingsfiguur er voor ze zal zijn als ze dat nodig hebben. Vanuit dat vertrouwen vinden ze het makkelijk om fysiek afstand te nemen en op exploratie te gaan.
- Vermijdende hechting: Deze kinderen laten zo min mogelijk zien dat ze behoefte hebben aan comfort van het hechtingsfiguur. Dit gebeurt wanneer een hechtingsfiguur niet met warmte reageert wanneer een kind zoekt naar comfort of hulp.
- Angstige/ambivalente hechting: Hun gedrag is wisselend: ze zoeken soms veel toenadering, maar reageren ook met stress of angst in het bijzijn van hun ouders. Dit kan komen omdat de ouder inconsistent en onvoorspelbaar is.
- Gedesorganiseerde hechting: Trauma's en andere ingrijpende gebeurtenissen bij het kind en de ouder kunnen bijdragen aan gedesorganiseerde gehechtheid.
SPOTLIGHT: Karin Wagenaar
Boek bekijken
Hechtingsstijlen in de Werkcontext
Hechtingsstijlen beperken zich niet tot privérelaties, maar beïnvloeden ook professionele interacties. Ze kunnen invloed hebben op hoe je je voelt, je zelfbeeld, hoe je relaties aangaat of hoe je omgaat met stress. Misschien merk je dat je vastloopt of manieren hebt ontwikkeld om niet gekwetst te worden. Soms houd je anderen op afstand, omdat je bang bent om afhankelijk te worden. Of je voelt je eenzaam, zelfs als er mensen om je heen zijn.
Boek bekijken
Trauma en Hechtingsstijlen
Kleine trauma's kunnen een grote invloed hebben op de ontwikkeling van hechtingsstijlen. Als je een onstabiele jeugd hebt gehad, kan je onveilig gehecht zijn. Dit komt vaak doordat je ouders er niet voor je waren, je vaak alleen werd gelaten of je emoties niet erkend werden. Hierdoor kreeg je niet de steun die je nodig had en leerde je niet dat je ertoe doet.
Boek bekijken
Patronen van emotionele binding die in de vroege jeugd worden gevormd, beïnvloeden je relatiegedrag als volwassene fundamenteel. Uit: Van leed naar liefde
Heling en Verandering: Verworven Veilige Hechting
Het goede nieuws is dat hechtingsstijlen niet vaststaand zijn. Gelukkig staat je hechtingsstijl niet vast en kun je die veranderen, als je eenmaal begrijpt hoe deze werkt. Je kunt je hechtingsstijl helen en uiteindelijk veilig gehecht worden. Als je niet veilig gehecht bent als kind, kun je later als volwassene alsnog leren om je veilig kunt hechten. We noemen dat 'earned security', ofwel verworven veilige hechting. Het blijkt namelijk dat, hoewel je hechtingsstijl relatief stabiel is gedurende je leven, je deze toch kunt veranderen.
Boek bekijken
Hechtingsstijlen in Coaching en Therapie
Professionals in de hulpverlening maken steeds meer gebruik van hechtingstheorie in hun werk. Onderzoek naar 'earned secure attachment' door psychologen zoals Daniel Siegel en Mary Main toont aan dat volwassenen die hun jeugdtrauma's verwerken en nieuwe relatie-ervaringen opdoen, succesvol veilige hechting kunnen ontwikkelen. Dit proces wordt ondersteund door de activatie van het parasympathische zenuwstelsel, wat veiligheid en verbinding bevordert.
Boek bekijken
Relaties, hoe doe je dat? Herken je eigen hechtingsstijl en die van je partner. Dit inzicht helpt je de patronen te doorbreken die zorgen voor onbegrip en conflicten in relaties.
De Toekomst van Hechtingsstijlen
Hechtingsstijlen blijven een cruciaal onderwerp in de psychologie en relationele hulpverlening. Het aantal mensen met een veilige hechtingsstijl wordt steeds minder. Er zijn allerlei theorieën waarom dat zo is, maar het aantal mensen met veilige hechtingsstijl wordt heel snel minder. Dit maakt begrip van hechtingsstijlen des te belangrijker voor professionals en individuen die aan hun relationele vaardigheden willen werken.
Door bewustwording van je eigen hechtingsstijl kun je niet alleen je eigen relaties verbeteren, maar ook bijdragen aan een samenleving waarin meer mensen zich veilig kunnen hechten. In de kern gaat een veilige hechting over vertrouwen. Het is daarom belangrijk om kleine risico's te nemen met vertrouwen. Je bent nu volwassen en, in tegenstelling tot je kindertijd, niet meer op dezelfde manier afhankelijk van anderen. Nieuwe ervaringen kun je alleen opdoen als je buiten je comfortzone treedt.