Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Digitaal minimalisme

Jongeren, de smartphone grootverbruikers van sociale media pur sang, hebben ook wel in de gaten dat die gemiddelde vijf uur schermstaren eigenlijk verslavingskenmerken zijn. De met name Amerikaanse tech-industrie heeft de weg tot het oog en de vingers van ons gevonden en geperfectioneerd.

Bertrand Weegenaar | 2 oktober 2019 | 3-4 minuten leestijd

Likes, stories in Instagram, allemaal subtiele manieren om te stimuleren door te lezen, te kijken, en te clicken om maar niets te missen. We weten het allemaal, je bent zo een uurtje verder. Boeken zijn volgeschreven met methoden voor digitale onthoudingen en detox. De verslaving te lijf middels een ‘cold turkey’ strategie is niet wat ons gaat helpen, zo betoogt Cal Newport in zijn recentste boek Digitaal minimalisme.

Zoals bij veel aanpassingen in onze levensstijl is helemaal stoppen erg lastig. Zeker het gebruik van zoiets als een multifunctioneel doosje dat een smartphone is: telefoon, nieuwsbron, contact met het thuis- en vriendenfront, camera, lees- en muziekapparaat én sociaal media bron. Dus uit en weer door, dat zit er niet echt in. We hebben alleen in die korte, nog geeneens tien jaar durende periode, niet echt goed leren omgaan met al die techniek. Er zitten vervangingstoepassingen in zoals nieuwsappjes en Spotify voor muziek. Maar ook toepassingen die constant onze aandacht opvragen. Berichtjes die ons laten weten dat iemand onze foto geliked heeft. Een leuk stofje wordt in onze hersenen vrijgemaakt dat ons een prettig gevoel geeft. En nog een keer. En nog een keer. Dat is er stiekem tussendoor geslopen. En zo ontvangen we dagelijks duizenden berichtjes die onze aandacht opeisen. Een detox, een weekje helemaal je smartphone, tablet enzovoort uit, kan je laten zien hoe diep die verslaving zich in je genesteld heeft. Maar het gaat je op lange termijn niet helpen hiervan los te komen. En nog belangrijker volgens Newport, je tijd en zeggenschap over je tijd en leven terug te krijgen.

Wat wel helpt? Digitaal minimalisme: ‘Een filosofie van technologiegebruik die inhoudt dat je je onlinetijd gebruikt voor een klein aantal zorgvuldig geselecteerde en geoptimaliseerde activiteiten die gunstig zijn voor de dingen die jij belangrijk vindt, terwijl je al het andere aan je voorbij laat gaan.’

De strategie? Twee stappen. Een: verwijder al je sociale media activiteiten van je smartphone. Newport betoogt dat in die draagbare technologie het gevaar schuil, niet in je laptop of PC. Dit is inclusief nieuwsbronnen en andere stoorzenders die om regelmatige aandacht schreeuwen. Zet verder alle pushzaken uit. En twee: na dit opruimen zie er dertig dagen vanaf. Je zou meer rust moeten gaan ervaren in werk en privé. Gebruik de veelal vrijgevallen uren per dag niet weer voor bingewatchen. Maar richt deze tijd bewust in. Onderzoeken laten zien dat veel mensen minimaal twee uur per dag aan vrije tijd terugveroveren. En hetzelfde aan werktijd. Daarnaast minder stress. Dit proces kun je versterken door tijd te nemen om je af te zonderen, meer te bewegen door bijvoorbeeld te gaan wandelen.

Newport is ook een realist, uiteindelijk gaan we niet meer zonder kunnen. De doos van Pandora is gewoon geopend, en die gaat niet meer dicht. Vandaar stap 3: neem na dertig dagen delen van de technologie weer in gebruik. Maar met een doel, namelijk dat het  past bij je werk of je privéleven. Het gaat dan niet meer om puur de technologie, maar omdat het een onderdeel is van jouw kwaliteit van leven. Een uurtje Netflixen, het mag er allemaal, mits het een bewuste keuze is geweest.

Het tweede deel van het boek gaat dieper in op hoe je nieuwe vrijetijdsgewoontes kunt opbouwen en inbedden in je dagelijkse leven. Het voordeel daarvan is dat als je langzaam weer technologie gaat toepassen deze gewoontes gehandhaafd zullen blijven.

Bij mij is Instagram inmiddels weer geïnstalleerd met voornamelijk volgers uit de boeken- en leeswereld. Al het andere, LinkedIn, Facebook enzovoort gebruik ik via mijn laptop. Nieuws tweemaal per dag. De winst: focus, meer gerichte tijdsbesteding en wat uren extra die anders ‘gewoon’ weglekten. Daar is tijd te kostbaar voor.

Cal Newport heeft met Digitaal minimalisme een direct bruikbaar boek geschreven met genoeg handvatten om direct aan de gang te gaan. Veel tips om tot een productiever en beter gebruik van je kostbare tijd te komen. En passant kon dit zomaar minder stress opleveren. En gevoel baas te zijn over je eigen tijd.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden