Terwijl de vorige boeken van Marichal zich primair richtten op het vakgebied leiderschap, is De leider, dat zijn wij veel meer een klein, compact reflectieboek voor de lezer. Zoals Marichal het boek heeft bedoeld: dit is een boek met weinig pretentie, zo klein mogelijk, alledaags, praktisch, doorleefd, lichtvoetig en toegankelijk. Hij is uitstekend in zijn opzet geslaagd, het is een prachtig boek geworden.
Eerbetoon
Het is ingedeeld in een vijtal hoofdstukken: jezelf leiden, mensen leiden, groepen leiden, veranderingen leiden, het leven leiden. Iedere keer komen 19 overpeinzingen aan bod die raken aan persoonlijke thematiek bij leiderschap. Marichal noemt het boek een eerbetoon aan de wijze leermeesters die hij op zijn weg is tegengekomen. Hij doet dit overigens zonder hen expliciet bij naam te noemen; dat zou overigens ook geen toevoeging aan het boek zijn, want het draait om de gedachteoefening van de lezer, en de onderliggende wijsheid, niet zozeer om de referenties.
Allesbehalve oppervlakkig
Schitterend vind ik de wens van Marichal, dat zijn zoons van 24 nu voor de eerste keer wel een boek van hun vader gelezen krijgen, en het met plezier met hun vrienden gaan delen. Een beetje afhankelijk van de interesse en verwerkingscapaciteit van deze mannen kan ik me voorstellen dat ze dat zeker gaan doen. Tegelijkertijd is het een uitdagende klus. De leider, dat zijn wij is weliswaar klein en lichtvoetig, maar geen boek dat je even tussen de soep en de aardappels door leest. Het is allesbehalve oppervlakkig: de verwerking ervan zit ‘m erin dat je tussen de regels door leest, en in je reflectie daarop. Dat maakt dat je het boek er nog eens bij wil nemen, om op een andere manier te herlezen, en koppelen aan je eigen situatie.
Steuntje in de rug
Een tipje van de sluier. Je komt tijdens het lezen zinnen tegen als: ‘innerlijke kracht komt met het besef dat tot een vergelijk komen belangrijker is dan gelijk hebben of halen.’ Of: ‘We kijken in de spiegel en zien het gezicht van iemand die elke dag het beste van zichzelf geeft. En dat is ook zo. En tegelijkertijd zien we niet hoe ons succes ook het resultaat is van privileges en een prijs heeft die anderen betalen’.
Wil je dus meer lezen over wat het betekent om leiderschap te tonen, ook los van rol en functie, en bespiegel je graag op de dingen die je leest: aanschaffen dan, dit boek. Ik zou De leider, dat zijn wij zo cadeau doen aan mensen in leidinggevende functies die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, maar eigenlijk aan eenieder die het van belang vindt om leiding te nemen over zijn of haar leven, en in relatie tot anderen.
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.