Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

DNA van Agile Management Teams - ‘Een aanrader’

Jeroen Stoter laat met zijn managementroman en praktisch leerboek ‘DNA van Agile Management Teams’ zien dat het managementteam een cruciale rol speelt bij het succesvol realiseren van een agile transformatie en essentieel is voor een gezonde en wendbare organisatie.

Henny Portman | 4 december 2023 | 3-5 minuten leestijd

In DNA van Agile Management Teams volgen we Bart, in eerste instantie een wielrenner-tegen-wil-en-dank, die gaandeweg ontdekt dat wielrennen hem veel meer brengt dan hij ooit had gedacht. Regelmatig wordt de parallel getrokken met het werken in zijn MT.

Het boek bestaat uit vier delen:

- Agile: noodzaak of hype?
- Het DNA van een agile MT
- Samen aan de slag naar een agile MT
- De agile transformatie

Agile Manifesto

Stoker begint zijn boek met de introductie van Bart en een toelichting op agile werken, het Agile Manifesto en de agile mindset. Vervolgens gaat hij in op de rol van het managementteam en de belangrijkste verschillen tussen traditionele en Agile MT’s en het sturen op waarde (versnellen), belemmeringen (oplossen) en kwaliteit (borgen) i.p.v. sturen op de traditionele driehoek tijd, kosten en scope.  Sleutelwoorden hierbij zijn focus op de klant, zelforganisatie, vertrouwen en transparantie.

Verder worden er soms tegengestelde eisen gesteld aan de leden van het MT. Dit vertaalt Stoker in een zestal paradoxen: Angelsaksisch en Rijnlands, stabiel en dynamisch, individu en team meelevend en meedogenloos, autonomie en samenhang, dienend en sturend.

Het agile gedachtengoed en de zes paradoxen voegt hij  samen tot het Agile Management Team Manifesto. Daarbij horen de principes: klantwaarde gedreven, continu meten en valideren, north star gericht, transparantie in sturing, retrospectief handelen, krachtig versimpelen, voorbeeldgedrag vertonen, iteratief leveren en snel leren, snel falen.

DNA van een agile MT

In het tweede deel staat het DNA van een agile MT centraal. Dit DNA is opgebouwd uit drie bouwstenen, die elementair zijn voor de wendbare organisatie:

Inspireren op de why (duidelijk omschreven en levend gemaakt) en transparant sturen (middels een Obeya of Cube),  het organisatie-ecosysteem stap voor stap verbeteren (management, mensen, strategie & beleid, organisatie, financiën, werkwijze en kwaliteit) en de intrinsieke motivatie aanjagen en eigenaarschap vergroten (bevorderen growth mindset en stap voor stap vergroten van de autonomie).

Ook staat Stoker kort stil bij agile portfoliomanagement. Het MT begeleidt en prioriteert en levert de teams de visie, strategische thema’s en een portfolio kanban, prioriteert en geeft de teams het vertrouwen. De teams escaleren belemmeringen en leveren output en outcome om daarmee de organisatiedoelstellingen te realiseren.

Transformatie van het MT

Deel drie gaat over de transformatie van het MT zelf. Enerzijds afscheid nemen van traditionele taken en anderzijds het implementeren van nieuwe taken en het noodzakelijke nieuwe gedrag vol te houden. Pas als je de randvoorwaarden voor een succesvolle transformatie op orde hebt, kan je gaan kijken waar je tijd aan wilt besteden vanuit het principe stop starting, start finishing, en krijg duidelijk waar de toegevoegde waarde van het MT zit. Ook hier geldt weer dat niet alles tegelijkertijd kan. Doe het stap voor stap. Creëer een backlog van MT taken, prioriteer ze, experimenteer, ontdek en blijf leren.

In het laatste deel wordt duidelijk hoe het MT leidinggeeft aan de agile transformatie. Aan de hand van een korte test kan je zelf vaststellen in hoeverre de drie bouwstenen van het agile DNA al dan niet aanwezig zijn in je MT. Vervolgens krijg je zeven sleutels die noodzakelijk zijn voor een succesvolle transformatie (leiderschap en pleitbezorging, kristalheldere en overtuigende visie, implementatiestrategie, implementatie routekaart, iteratief opleveren, growth mindset en expertisecenter).

Conclusie

DNA van Agile Management Teams is een mooi boek dat je laat beseffen dat een agile transformatie meer is dan als MT de juiste opdracht aan de juiste persoon geven. Wil je succesvol zijn met de transformatie dan zal je zelf als MT aan de slag moeten gaan en ook een transformatie door moeten maken. De auteur slaagt erin om dit als een persoonlijke ervaring in de vorm van alter ego Bart, helder, duidelijk en begrijpelijk neer te zetten. Praktisch gemaakt middels vele staatjes die de verschillen laten zien tussen een traditioneel en een agile MT. Sta je aan de vooravond van een transformatie of loopt je eigen transformatie niet naar wens, dan is dit boek een aanrader!

Jammer dat bij de QR-codes waarschijnlijk gebruik is gemaakt van een gratis account waardoor de QR-codes verlopen zijn en niet meer werken (fout heb ik ook eens gemaakt).

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden