Bob van Duuren is schrijver en uitgever. Hij vatte had het idee om een boek te laten schrijven door ChatGPT. Wij mogen hem volgen op deze reis. Het resultaat is Hallo, ik ben ChatGPT.
OpenAI
Wat is ChatGPT dan precies? Zoals ChatGPT het zelf opgeschreven heeft: ‘een vorm van artificial intelligence (AI) die is getraind om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren. Het is een model voor machine learning, ontwikkeld door OpenAI, dat gebruikmaakt van deeplearning technieken om complexe taalpatronen te herkennen.’ Een mooie volzin, maar voor de niet IT-ers onder ons volstrekt onbegrijpelijk denk ik. Waar het op neerkomt is dat je opdrachten kan geven aan een systeem, waarna het systeem deze uitvoert en samenstelt. Je kunt bijvoorbeeld een menu samenstellen, of de planning van een stedentrip naar Barcelona. Het enige dat je moet doen is een goed omschreven opdracht geven. En door goede opdrachten te geven, kun je ChatGPT zelfs een boek laten schrijven.
Ethiek
AI is recent veel in het nieuws. Niet alleen positief vanwege de vele mogelijkheden, maar ook vanwege zorgen over ethiek en privacy. Gelukkig besteedt ChatGPT daar in de uitleg over zichzelf ook aandacht aan, het is niet alleen een hosanna-verhaal. En ook de auteur (nou ja, auteur.. samensteller/opdrachtgever) besteedt daar in de noten aandacht aan. De noten worden door de auteur gebruikt om zaken toe te lichten en in perspectief te plaatsen.
Impact
Naast de geschiedenis, toepassingen van ChatGPT, voor- en nadelen en de ontwikkeling van ChatGPT wordt in het boek ook aandacht besteed aan de impact op de samenleving. Deze is nu nog beperkt denk ik, maar dat zal heel snel veranderen. Als zelfs al boeken worden geschreven door ChatGPT…
Mijn ogen werden pas echt geopend over de mogelijkheden en de impact van ChatGPT bij het lezen van het hoofdstuk met de voorbeelden: van het samenstellen van een rondreis inclusief leuke restaurants tot het samenstellen van een menu. Het opstellen van zakelijke communicatie, zelfs het programmeren van een stukje software kun je door ChatGPT laten doen! Als je maar de goede instructies geeft.
Aan de slag
Aan de slag met ChatGPT kun je al heel snel. Er is een website (chat.openai.com) beschikbaar waar je na het aanmaken van een account kunt beginnen. Als je meer mogelijkheden wilt, kun je ChatGPT Plus aanschaffen waarna je ook met plug-ins naar bestaande applicaties kunt gaan werken.
Klinisch
Maar wat vind ik nu van het boek zelf, zoals geschreven door ChatGPT? Inhoudelijk is het een prima boek, als je de goede vragen en input geeft aan ChatGPT komt er een duidelijk en inhoudelijk goed verhaal uit. De schrijfstijl daarentegen ben ik wat minder enthousiast over. Het is vrij klinisch en met veel opsommingen (mijn persoonlijke mening). Daardoor leest het niet overal even lekker. Maar toch is het verbluffend om te zien dat ChatGPT dit kan.
De mens
Van Duuren is ook enthousiast, hij beschrijft het als een understatement: ChatGPT is krachtig… In het nawoord schetst hij ook de problemen die hij tijdens het schrijfproces ondervond en geeft een belangrijke tekortkoming aan. ChatGPT pretendeert soms autoriteit of kennis te hebben, zonder dat het eigenlijk weet waarover het praat. De menselijke interpretatie blijft dus belangrijk! De auteur wil inmiddels niet meer zonder ChatGPT en heeft al een vervolg gepland staan om nog dieper op het onderwerp in te gaan. Ik kijk er naar uit! Maar in de tussentijd ga ik zelf eens aan de slag, kijken of ChatGPT mijn reisschema voor de vakantie kan maken, of wellicht een rapport voor mij kan schrijven.
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.