Wie wil dat nou niet: elke dag om 15:00u klaar zijn met je werk! Björn Deusings had met zijn titel in elk geval meteen mijn aandacht te pakken. Ook ik had tot voor kort een baan waarbij ik op de vraag ‘hoe gaat het op je werk?’ standaard zei DRUK! Een boek dat je handvatten geeft om meer rust te creëren en productiever te zijn klinkt dan ook als muziek in mijn oren.
Context
In dit boek deelt de schrijver de best practices die hij (en zijn collega’s) jarenlang hebben opgedaan in zijn opleidingsbureau Tijdswinst.com en het blog Timemanagement.nl.
Het eerste deel van het boek schetst met name de context: hoe werkt je brein, wat zorgt ervoor dat je je lastig kunt concentreren etc. Onderwerpen die heel complex en wetenschappelijk kunnen zijn, maar in dit boek op een heel toegankelijke manier worden gebracht.
KISS
In het tweede deel introduceert Björn Deusings zijn timemanagementsysteem en workflow. Dit deel vormt eigenlijk de kern van het boek waarin de schrijver je leert om je werk slimmer te organiseren. Acroniemen als KISS en OHIO helpen de lezer geïntroduceerde timemanagementprincipes makkelijker te onthouden. Ondanks dat bepaalde principes bij mij als lezer vooraf al bekend waren, zit de kracht van dit boek met name in de combinatie van die principes tot een compleet systeem. De schrijver geeft zelf ook aan dat de losse onderdelen an sich vaak niet (voldoende) werken. Pas als je je het helemaal dichttimmert, levert het ook echt efficiëntie en dus tijdsbesparing op. Aan de andere kant ligt daar ook de grootste uitdaging naar mijn mening: het toepassen van de principes van Deusings vraagt wel behoorlijk wat discipline, zeker in de eerste periode waarin je je gewoontes echt moet veranderen. Halverwege het boek wordt dan ook de quote aangehaald: ‘je kunt niet zeggen dat iets niet werkt, wanneer je het niet consequent volhoudt.’ En daar zit ook echt de crux in hoeverre het je gaat lukken om om 15:00u klaar te zijn met je werk!
Snellezen
Ik geloof zeker dat als je deel twee eenmaal goed hebt geïmplementeerd, dat deel drie van het boek, dat aandacht besteedt aan onderhoud en planning, prima te doen is. Maar ja, om eerst die gewoontes te veranderen…
Het vierde en laatste deel bevat tenslotte praktische tips om bijvoorbeeld geconcentreerder te werken, vaker nee te zeggen, hoe ga je om met vergaderingen en e-mail, snellezen etc. Dit zijn meer losstaande onderwerpen, die niet per se nodig zijn voor het timemanagementsysteem, maar wel erg handig kunnen zijn in je dagelijks werk.
Gedachtendump
De prettige, makkelijk leesbare schrijfstijl in combinatie met de heldere structuur, maken dit een boek dat makkelijk wegleest, maar waarin je ook snel bepaalde onderwerpen kunt opzoeken. Al met al een heel praktisch boek waar je meteen mee aan de slag kunt!
Björn Deusings heeft mij in elk geval overtuigd dat ik mijn werk in de toekomst anders moet gaan organiseren. Nu alleen nog die drempel over om daadwerkelijk te starten met het opzetten van mijn eigen time managementsysteem door die eerste stap te zetten: mijn gedachtendump op papier zetten.
Over Froukje Schaaf
Froukje Schaaf is werkzaam als zelfstandig marktonderzoeker (www.lightbulbinsights.nl) en heeft daarnaast een parttime aanstelling als universitair docent bij de vakgroep Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen.