Door een gigantisch gat aan kennis, ervaring en expertise is er een scheve machtsverhouding tussen jou en je baas. Het resultaat is dat je baas de regie heeft en jij vaak aan het kortste eind trekt. Tot vandaag. Dat gaat je baas niet leuk vinden.
Rode draad van je leven
Hoe jij je werkende leven leeft, bepaalt hoe je het leven leeft. Je baan bepaalt de hoogte van je hypotheek, hoe vaak je te laat thuis komt, hoeveel stress je ervaart en of je met leuke mensen werkt. Tussen je 20e en je 70e is werk de rode draad van je leven. Daarin hebben we zo’n 2000 werkweken tot onze beschikking. Al die uren op kantoor kunnen een feestje zijn of nodeloos kwaad: de keuze is vanaf vandaag aan jou.
Powerplay
Het is de hoogste tijd dat we de regie nemen over dit cruciale deel van ons leven.
Dat is nodig, want vanaf de allereerste handdruk is je baas bezig met een gewiekst potje powerplay. Dat wordt al zichtbaar tijdens je sollicitatiegesprek, waar jij vijftig minuten ondervraagd wordt en aan het einde nog tien minuten de tijd krijgt voor jouw vragen. Gevolgd door een ‘bel ons niet, wij bellen jou’. Het zet de toon voor de rest van de werkrelatie, waarin zij bepaalt of je een verhoging krijgt, goed functioneert, meer werk krijgt, met wie je samenwerkt en of de deadline verschuift. Op ieder thema in het werkende leven is ze je een stap voor.
Machtsverhouding
Die scheve machtsverhouding, in het voordeel van je baas, hou ik al meer dan 10 jaar in stand. Ik ben hr-expert en werkte voor bazen als Ali Niknam (TransIP, bunq) en Alexander Klöpping (Blendle), en voor Google. Achter de schermen bepaalde ik de strategie. Ik schreef de talking points, dekte alle risico’s af en zorgde dat je baas als winnaar uit de bus kwam.
Ik hield het kennisvoordeel van je baas in stand, maar de rollen zijn nu omgedraaid.
Backstagepas
Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest is een backstagepas voor het werkende leven. Het is niet alleen een oproep om in beweging te komen en de regie te nemen, ik ga je vertellen hoe je dat precies doet. Het resultaat is een gelukkig, gezond en goed betaald werkend leven, waarin jij bepaalt en de volledige controle hebt. Het resultaat is een gelukkigere, gezondere en beter betaalde loopbaan, waarbij je fluitend naar je werk gaat én weer fluitend thuis komt.
Drogredenen
Ik vertel je welke trucjes je baas gebruikt en wat je zelf kunt doen. Hoe je bijvoorbeeld reageert op drogredenen van je baas zoals ‘je verdient al heel veel’ of ‘dat past niet in deze schaal’. Met zinnetjes en slimme vragen help ik je ontdekken hoe je baas denkt, zodat je argumenten kunt bedenken die voor haar relevant zijn. Ik leer je hoe je haar trucjes pareert en de status quo op een constructieve manier bevraagt.
Tot slot deel ik al mijn expertise die ik tot nu toe alleen met je baas deelde, zodat je stevig in je schoenen staat en lastige situaties voorkomt. Bijvoorbeeld bij formele thema’s zoals ontslag of grensoverschrijdend gedrag. Maar ook de soft topics, die enorme impact hebben op je werkende leven, maar waar je baas geen raad mee weet:
- Hoe blijf je leren in je werk?
- Hoe ga je om met stress en blijf je in balans?
- Hoe ga je om met een lastige collega of een gebrek aan motivatie?
Van een plan voor je proeftijd tot uitgekauwde exitstrategie: alles komt aan bod. We bouwen samen een strategie voor ieder thema, zodat je vanaf je proeftijd tot exit je baas de baas bent.
Dit artikel staat in het julinummer van Managementboek Magazine. Deze editie lees je hier >
Over Roland Grootenboer
Roland Grootenboer is expert op het gebied van werk. Hij was hr-specialist bij onder andere Google, Blendle en TransIP. Hij was auteur van het Blendle Employee Handbook, dat viral ging in Silicon Valley. Hij werkte voor bazen als Ali Niknam en Alexander Klöpping en schuift met zijn boek aan jouw kant van de tafel aan.