Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Tem de krokodil - Hoe je groeit door patronen die je klein houden los te laten

We staan elk moment op een tweesprong. Luisteren we naar onze geconditioneerde gedachten, vaak ingegeven door angst en ego-bescherming, of naar een diepere, wijzere, meer compassievolle stem?

Hylke Faber | 11 maart 2020 | 3-4 minuten leestijd

We kunnen leren om steeds meer vanuit wijsheid en compassie, en steeds minder vanuit angst en reactiviteit te leven, door een bewuste keuze te maken hoe we met dit moment, het nu, omgaan. Ik train mezelf hierin door een simpele vraag te blijven stellen: naar wie luister ik nu, de uil of de krokodil? Of in andere woorden: aan welke gedachten stroom geef ik mijn tijd en aandacht: mijn primitieve, reactieve, krokodillen gedachten en gevoelens, die stress, verwijdering en ineffectiviteit veroorzaken? Of geef ik mezelf de ruimte om een laagje dieper te gaan en contact te maken met mijn uil - mijn essentie, mijn zijn, kernwaarden en overtuigingen, dat waar ik echt voor sta - en vanuit daar te denken en te handelen?

Vooral als ik me in het hol van de leeuw bevind, in het midden van een uitdaging, wil mijn krokodil me van alles en nog wat wijs te maken. Los dit nou eens op! Dit komt nooit goed! Je moet die ander wel te vriend houden. Je hebt het weer verkeerd gedaan. Of: jij bent de held, jij bent speciaal, jij weet het allemaal zo goed; jij gaat de oplossing forceren. En soms ook: verstop je snel en vlucht, nu het nog kan. Al deze gedachten worden gedreven door een onderliggende kerngedachte: hoe zorg ik ervoor dat ik mijn zelfbeeld van perfectie in stand houd?

Als we doen wat onze krokodil wil, houden we misschien ons ego-zelfbeeld intact, maar komen we geen stap verder met ons echte werk. We zijn afgeleid door de eisen van ons ego en hebben minder aandacht voor wat de situatie echt van ons vraagt. Dat is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat we ook vanuit een andere, wijzere frequentie met uitdagingen om kunnen gaan: door af te stemmen op Uil-FM. Hoe zetten we die aan? We kunnen beginnen door even onze aandacht te richten op onze adem. Probeer het uit. Rust je aandacht op je ademhaling in je buik, op de in- en uitademing. Blijf dit doen gedurende een seconde of tien. Misschien ervaar je meer stabiliteit en rust door je even te focussen op iets wat er altijd voor je is: je adem. Dit kan helpen om je te herijken in het hier en nu. Daarnaast zijn er andere manieren om verbinding te maken met Uil FM. Bijvoorbeeld, door even stil te staan bij iemand die we bewonderen. Voor mij is dat een coach die al bijna 20 jaar met mij werkt, Jonelle Reynolds. Ik bewonder haar voor de rust, wijsheid en compassie die ze naar elk moment en elke conversatie brengt. Met aandacht voor de waarden die Jonelle bij me oproept, worden mijn uitdagingen kansen om verder te groeien en van dienst te zijn. Ik zie ze als een moment om een stapje terug te nemen en me te bezinnen: hoe kan ik met meer wijsheid en compassie de volgende stap zetten? Hoe kan ik er echt voor de ander en mezelf zijn?

Elk moment staan we voor een keuze. Luister ik naar mijn angstige krokodil of naar mijn wijze uil? Stel je de rest van de dag eens voor als je er echt voor zou kiezen om naar Uil FM te blijven luisteren, wat er ook maar gebeurt en wat je krokodil je ook maar gaat vertellen. Wat wordt er dan mogelijk voor jou?

Hylke Faber studeerde aan Nyenrode en Johns Hopkins University. Hij werkte jarenlang in New York als consultant in strategie-, organisatie- en cultuurontwikkeling, tot hij zichzelf tegenkwam en het roer omgooide. De lessen uit zijn eigen persoonlijke groei past hij nu toe als docent bij de Leader as Coach-programma's op Columbia Business School Executive Education en als leiderschapscoach voor toonaangevende bedrijven wereldwijd. Hij is de auteur van Tem de krokodil en leidt de leiderschapsontwikkelingsorganisaties Growth Leaders Network en The Crocodile School.

Over Hylke Faber
Hylke Faber studeerde aan Nyenrode en Johns Hopkins University. Hij werkte jarenlang in New York als consultant in strategie-, organisatie- en cultuurontwikkeling, tot hij zichzelf tegenkwam en het roer omgooide. De lessen uit zijn eigen persoonlijke groei past hij nu toe als docent bij de Leader as Coach-programma’s op Columbia Business School Executive Education en als leiderschapscoach voor toonaangevende bedrijven wereldwijd.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden