Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

BiSL – Een Framework voor business informatiemanagement

In het jaar 2000 hebben we de eerste versie van het BiSL-framework in boekvorm gepubliceerd. Het is een fantastische ervaring om te beleven dat in de afgelopen kwart eeuw het BiSL-framework is uitgegroeid tot de standaard in Nederland voor functioneel beheer en informatiemanagement.

Frank van Outvorst | 29 april 2024 | 3-4 minuten leestijd

Door de unieke focus op business informatiemanagement (zoals we het vakgebied van informatiemanagement en functioneel beheer zijn gaan noemen) heeft BiSL veel organisaties ondersteuning gegeven bij het professionaliseren van de regie op de informatievoorziening. Een groot voordeel daarbij is dat BiSL, ITIL en ASL complementair zijn en methodisch ook goed op elkaar aansluiten. Dit geeft mogelijkheden voor verbeteringen binnen de gehele keten van de informatievoorziening, inclusief de onderliggende IT-infrastructuur. En omdat BiSL geen restricties oplegt aan de te hanteren methoden werkt het BiSL-framework ook prima samen met verschillende benaderingen voor systeemontwikkeling als agile-scrum, de meer traditionele watervalbenadering of een dev-ops-benadering (die natuurlijk meer omvat dan alleen systeemontwikkeling).

Actueel

Het belang van regievoering op de informatievoorziening neemt de laatste tijd nog meer toe. Dit wordt mede gestimuleerd door nieuwe wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Network and Information Security directive (NIS2), Digital Operational Resilience Act (DORA), AI Act en voor overheidsorganisaties de Wet Open Overheid (WOO). Daarnaast vraagt de digitale transformatie met daarbij de opkomst van nieuwe technologie zoals IoT en AI om meer aandacht voor sturing en regie op de informatievoorziening. Met al deze ontwikkelingen heeft BiSL dan ook niets aan actualiteit ingeboet de afgelopen 25 jaar.

Versies

In 2012 en 2020 zijn de 2e en 3e editie van het BiSL-framework uitgebracht. Deze versies bevatten inhoudelijke doorontwikkeling van het framework. Hierbij is extra aandacht gekomen voor onderwerpen zoals IT-services, data, gegevensuitwisseling in ketens en de relatie met de business.

In deze 4e jubileumeditie is geen inhoudelijke doorontwikkeling opgenomen. Wel zijn de illustraties en schema’s gemoderniseerd. Daarnaast zijn snelle navigatiemogelijkheden opgenomen in deze 4e editie. Ook hebben we storende taalfouten en tekstuele onduidelijkheden opgelost. Dit alles heeft geresulteerd in een betere toegankelijkheid. Daarmee is het BiSL-boek ook didactisch beter bruikbaar geworden.

Moderner jasje

De inhoud en structuur van het framework zijn dus niet veranderd met de 4e editie. De herkenbaarheid en ondersteuning van het framework voor business informatiemanagement zijn daarmee niet gewijzigd. Adoptie en succesvolle toepassing van het BiSL-framework kunnen daarmee ongehinderd voortgezet worden. Betekent dit dan dat deze 4e editie de laatste versie van het BiSL-boek zal zijn? Nee, zeker niet. Ons streven is met deze nieuwe editie het BiSL framework nog breder toegankelijk te maken. Daarmee verstevigen we de basis van BiSL. Op deze basis zal de verdere doorontwikkeling van het framework plaatsvinden. De BiSL-zelfevaluatie is inmiddels ook beschikbaar op basis van de 4e editie van het frameworkboek als instrument om met het BiSL-framework aan de slag te gaan.

Inbedding

Niet alleen het framework is in een moderner jasje gestoken. Ook de inbedding van het framework in het vakgebied is veranderd. De ASL BiSL Foundation heeft opgehouden te bestaan. De KNVI Interessegroep voor Open Standaarden en de interessegroep Beheer en servicemanagement hebben de verenigingsactiviteiten van de voormalige ASL BiSL Foundation overgenomen. Met name richt de Open Standaarden groep van KNVI zich op het initiëren van nieuwe ontwikkelingen en het organiseren van activiteiten voor het vakgebied van functioneel beheerders en informatiemanagers.

In samenwerking met de uitgever van het BiSL-boek (Van Haren Group), zijn er diverse nieuwe BIM-producten ontwikkeld. Waaronder ook een Informatiemanagement Career Path die aansluit op BiSL. Hiermee kan de certificering BIM Servicespecialist behaald worden.

Over Remko van der Pols
Remko van der Pols is mede-grondlegger en managing consultant van het expertisecentrum Lifecycle Enabling binnen Pinkroccade Atribit. Dit expertisecentrum houdt zich bezig met het inrichten van IT-organisaties en het doorlichten en vernieuwen van informatiesystemen en het opstellen van ICT-portfolio's. Remko van der Pols heeft het ASL-framework in hoge mate mede vormgegeven. Daarnaast heeft hij diverse malen gepubliceerd in onder meer informatie en het IT-beheer jaarboek over functioneel en applicatiebeheer en informatieplanning.
Over Ralph Donatz

Ralph Donatz is co-auteur van het BiSL-framework en auteur van de BISL-Zelfevaluatie. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het framework en adviseert hij al vele jaren verschillende organisaties over het gebruik van het van BISL. Hierbij heeft hij verschillende organisaties geholpen bij het inrichten en (verder) professionaliseren van business informatiemanagement.

Over Frank van Outvorst
Frank van Outvorst is co-auteur van het BiSL-framework en enthousiast actief bij doorontwikkeling en toepassing van het framework. Frank doet onderzoek naar de invulling van business informatiemanagement en het gebruik van BiSL en verzorgt regelmatig nationaal en internationaal pressentaties over business informatiemanagement en BiSL. Tevens is Frank nauw betrokken bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van het ASL-framework. Hij is ook actief in de ISO-werkgroep die zich bezighoudt met de governance of IT en de ISO 38500-standaard. Frank is als associate verbonden aan The Lifecycle Company.
Over René Sieders
René Sieders is medeoprichter en eigenaar van The Lifecycle Company, de strategische kennispartner van de ASL BiSL Foundation. René heeft bijgedragen aan de (door-) ontwikkeling van de ASL- en BiSL frameworks. Tevens heeft hij een leidende rol gespeeld bij de ontwikkeling van ISO/IEC 16350, de internationale standaard voor applicatiemanagement, gebaseerd op ASL. In het dagelijks leven helpt hij organisaties bij het inrichten en professionaliseren van applicatiemanagement, functioneel beheer en informatiemanagement en I-governance.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden