Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Mijn Aanraders

Bij mij werkt het zo: ik lees veel - dus een boek moet wel echt goed zijn wanneer ik het in mijn actieve geheugen heb.

Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.

Hans de Witte-van Mierle | 15 mei 2023

Wanneer ik leestips geef, kom ik vaak terug op dezelfde boeken. Die boeken ben ik mijn kernbibliotheek gaan noemen. Eigenlijk hebben al deze boeken een rijkdom aan informatie. Ze hebben stuk voor stuk een wereld voor me geopend.

Charles Darwin

Het ontstaan van soorten

Een cliché-opmerking: het is moeilijk de impact van dit boek te onderschatten. Toch is het waar. De schok van Darwin is nog steeds merkbaar, in alle wetenschappelijke en maatschappelijke discussies.

Sun Tzu

Sun-Tzu: de kunst van het oorlogvoeren

Een tijdlang was dit Sun Tzu hip bij managementgoeroes. De metaforen van klassieke oorlogvoering waren in vele spin-offs te vinden. Ik lees dit boek voor de principes van menselijk gedrag, logisch en strategisch denken.

Niccolò Machiavelli

De heerser

Wanneer en een -isme naar je vernoemd is, dan heb je iets belangrijks geschreven. In dit geval een messcherpe analyse van macht, beïnvloeding en amorele keuzes.

Ludwig Von Bertalanffy

General System Theory

Ludwig is de vader van systeemtheorie. Hij verzamelde en beschreef principes die nog steeds enorm veel invloed hebben. Baanbrekend zijn ook zijn ideeën over toepassen van systeemdenken buiten mechanica en wiskunde.

Daniel Kahneman

Ons feilbare denken

Mensen kunnen zeggen dat ze rationeel zijn, maar ze zijn het niet. Kahneman is een van de meest invloedrijke wetenschappers op het gebied van experimentele psychologie. Zijn inzichten op het snijvlak van psychologie en economie zijn niet weg te denken uit de managementliteratuur. Nobelprijswinnaar.

Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass Sunstein

RUIS

Wat gebeurt er als je vijf rechters dezelfde zaak voorlegt? Het verschil in oordeel is deprimerend groot. En niet alleen bij rechters. Het effect geeft ook moeilijkheden in managementteams. Zwaargewichten Kahneman, Sibony en Sunstein analyseren en geven een uitweg.

Richard Thaler, Cass Sunstein

Nudge - de ultieme editie

De kritiek op dit boek zegt dat het boerenverstand is: mensen zijn met kleine hints te beïnvloeden. De kritiek is te makkelijk én is van de tijd na dit boek. Thaler en Sunstein hebben het Nudging voor het eerst goed gedocumenteerd en presenteren het in een baanbrekend boek..

Nassim Nicholas Taleb

Antifragiel

Taleb is een enfant terrible in managementland. Hij voorspelde tot in detail de financiële crisis van rond 2008 en is niet mild in zijn oordeel hierover. Hij beschrijft op een dwarse manier principes rondom keuze, kans en succes. Voor het opschudden van je logica lees je Taleb.

Sendhil Mullainathan, Eldar Shafir

Schaarste

De ultrakorte samenvatting: schaarste doet iets met je denk- en handelingscapaciteit. Makkelijk leesbaar en grondig onderbouwd. Dit boek is bruikbaar van CFO tot bijstandsconsulent.

Roger Fisher, William Ury, Bruce Patton

Excellent onderhandelen

Vergeet wat je denkt te weten over effectief onderhandelen. Tenzij je kennis uit dit boek komt. Belangrijk detail: onderhandelen is onderdeel van het hele leven. Dat maakt dit boek ultiem bruikbaar in allerlei situaties.

Michael Lipsky

Street-Level Bureaucracy

Politiemensen en bijstandsconsulenten zijn voorbeelden van "Streetlevel Bureaucrats". Lipsky deed diepgravend onderzoek naar de mensen die de poort maken tussen overheid en burger. Een rijk boek dat messcherp praktijk, processen en persoonlijke strategieën blootlegt.

Berthold Gunster

Huh?!

Omdenken is een begrip in Nederland, en dat begon met dit boek. Voor mij is belangrijk dat het geen wondermiddel-boek is: niet alle problemen zijn op te lossen. Wanneer je wilt proberen op te lossen, denk dan verder dan je neus lang is.

Ian Rowland

Cold Reading For Business

Een van de meest verrassende boeken die ik las. Coldreading is standaard bij paragnosten, wonderdoenders en mediums. De principes die zij gebruiken kan je ook inzetten in zaken. Wanneer je de oneerlijkheid van kwakzalvers achterwege laat (wat Rowland adviseert) is dit boek een bron van fantastische gesprekstechnieken.

Don Norman

The Design of Everyday Things

In een van mijn reviews noem ik dit boek "even briljant als humoristisch". Een vrolijk boek, dat overloopt van voorbeelden die voor de verandering wél nuttig zijn. Een onaantastbaar boek over Design Thinking.

Guido Stompff

Design Thinking: radicaal veranderen in kleine stappen

Stompff verontschuldigt zich aan het begin van dit boek voor de titel. Hij wil eigenlijk niet bij de hype horen van Design Thinking. Een standaardwerk, dat iteratief denken en doen haarfijn uitlegt.

Teun den Dekker

Design Thinking

In mijn recensie over dit boek zeg ik: Design Thinking van Teun den Dekker is onmisbaar als je meer over het onderwerp wilt weten. Wat mij betreft hoort het bij de kernliteratuur over dit onderwerp. Maar de echte waarde van dit boek is in de praktijk, waar het thuishoort.

David Allen

Getting Things Done (Nederlandstalig)

Nee, dit boek gaat niet over productiever worden. David Allen promoot mindful omgaan met je tijd. Zijn systeem geeft grip op je werk, waardoor je weer kan ademhalen.

Kathryn Schulz

Oeps!

Maak fouten! Schulz geeft een goed onderbouwd pleidooi. Een remedie tegen perfectionisme in een prettig boek.

Danielle Braun, Jitske Kramer

De Corporate Tribe

Antropologie is "the way to go" als het gaat om organisatieprocessen, teamgedoe en verandertrajecten. Na Braun en Kramer kan je nooit meer kijken naar corporates als eenvoudig.

Joost Minnaar, Pim de Morree

Corporate Rebels

Minnaar en De Morree maakten een Odyssee langs organisaties die het grondig anders doen. In interviews, beschrijvingen en verzamelde inzichten geven ze een levendig beeld. Erg inspirerend.

Joe Navarro, Marvin Karlins

What Every Body is Saying

Lichaamstaal is zo ongeveer de heilige graal van communicatie. Er wordt veel onzin over gezegd en geschreven. Navarro heeft een leesbaar boek afgeleverd, met de nodige reserves over de uitleg van lichaams"taal".

Victor E. Frankl

De zin van het bestaan

Persoonlijke notities van een Holocaust-overlevende. Frankl is een van de weinigen die geloofwaardig kan zeggen: leef in het nu. Een warrig en echt boek met aantekeningen over omgaan met moeiten.

Alain de Botton

Statusangst

Een rijke, diepe bespiegeling. Over jachtig leven, erkenning en de oerdrang tot verbinden. Een parel.

Elke Wiss

Socrates op sneakers

Elke Wiss for president! In dit luchtige boek zet ze de norm voor praktische filosofie. Durf te vragen, zo lang je weet hoe. Een vrolijke aanrader.

Christiaan Vinkers

In de ban van burn-out

In mijn recensie zeg ik: In de ban van burn-out’ van Christiaan Vinkers is een boek vol overzicht, inzicht en nuance. Het is bovenal goed gefundeerd: de literatuurlijst is 40 pagina's. Wat mij betreft is het een standaardwerk over dit onderwerp.

Heraclitus

Aldus sprak Heraclitus

"Alles stroomt" is een inspiratie geweest voor filosofen van Plato tot Nietzsche. Ook in managementliteratuur kan je veel hebben aan de quotes van deze oerfilosoof.

Frank Meester

Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen

Wat als het okee is om niet alles in hokjes te laten passen? Een rondgang langs filosofisch analyseren en verklaren, met een escape voor de moeilijkheden daarin. Een mooi, verrassend en leesbaar filosofisch boek.

Shunryu Suzuki

Met zen beginnen

In korte lezingen vertelt Suzuki over loslaten, vasthouden en alles ertussen. Als je iets wilt weten over mindfulness en Zen, lees dit boek.

Tom Hannes

Leven in het nu

Wat begint als een persoonlijke zoektocht naar de zin van alles groeit uit tot een brede beschouwing van filosofie, religie en realiteit. Een van de beste boeken over zingeving.

Jon Kabat-Zinn

Mindfulness voor beginners

Ooit was mindfulness nieuw. Toen kwam Jon Kabat-Zinn. Spaarzaam geformuleerd legt hij de basis voor echte, bruikbare mindfulness.

Hans van Maanen

Grote encyclopedie van misvattingen

Mijn streven is om vrolijk en kritisch te zijn. Wanneer je dat wilt, heb je Van Maanen nodig. Niets is wat het lijkt - dit boek bewijst dat.

Tot slot, over deze lijst

Uit al deze boeken haal ik regelmatig inspiratie en informatie. Ze zijn mijn naslagwerken, mijn terugvalbasis. Maak zelf ook een kernbibliotheek! (dat kan met het kopen van boeken, maar hoeft niet)

Over Hans de Witte-van Mierle

Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.

Wat vond u van deze lijst?

2
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Hans de Witte-van Mierle

Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.

Wat vond u van deze lijst?

2
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden