De titel De gulden snede suggereert een zoektocht naar intrinsieke schoonheid, die we terug zien in de natuur en in de kunsten. In gesprek met de bijna tachtigjarige Wijffels bespreken ze grote thema's in de economie, zoals de rol van geld en overheidsmaatregelen bij de verduurzaming van de economie. Ze blikken terug op Wijffels' afkomst uit een boerengezin in Zeeuws Vlaanderen en zijn loopbaan als bankier en bestuurder. Het gesprek gaat over de voedselketen en duurzame kringlooplandbouw, over hoe de wereld in beweging kan komen om bij te dragen aan een rechtvaardig en evenwichtig voedselsysteem.
Het gesprek tussen Wilma en Herman keuvelt lekker weg. Ze raken allerlei onderwerpen. Herman vertelt over vroeger en over zijn ervaring bij de Rabobank en de Wereldbank. Hij vertelt over zijn relatie met geld en over zijn gezin. Hij noemt zijn favoriete Vlaamse woorden en vertelt over zijn favoriete koe. Hij geeft antwoord op de ene na de andere vraag. Maar om nou echt te zeggen dat het gesprek diep gaat... De losse vorm van vraag en antwoord leiden tot een hap snap verhaal over Wijffels' visie op de economie. Hij zegt dingen in de trant van ‘daar ben ik heel erg van', terwijl ik dan juist iets meer van zijn analyse zou willen horen. Interessante thema's in het gesprek zijn onder andere zijn gedachten over een nieuwe digitale munteenheid en over de kracht van de Europese Unie bij vernieuwing van het economische systeem. Ook het openingshoofdstuk over de feminiene toekomst is de moeite waard.
Het boek leest inderdaad als een aangenaam gesprek, maar mist de diepgang die ik wel in lezingen van Wijffels (van een aantal jaren terug) heb gehoord. Vanaf papier heb ik het gevoel als lezer net wat minder betrokken te zijn, dan bijvoorbeeld bij een podcast of een televisie-interview.
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze schreef zelf ook een boek: Toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.