Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een start-up bouwen zonder gek te worden - ‘Aangenaam boek’

Leen de Bruyne richt zich met ‘Een start-up bouwen zonder gek te worden’ tot ondernemers. Hij geeft veel voorbeelden uit de start-upcontext, vooral als het gaat om de mentale gezondheid van founders van een start-up.

Peter Vermeulen | 12 juni 2024 | 2-3 minuten leestijd

De Bruyne begint zijn boek krachtig. Hij verkocht zijn succesvolle bedrijf in 2019 aan een private-equity fonds. Toch gaat hij direct door het stof en vertrouwt zijn eigen mentale inschattingsfouten aan het papier toe. Om andere founders te behoeden. Dat is belangrijk want ondernemen is risico lopen. Fouten maken en vallen, waarna je jezelf moet herpakken, opstaan en doorgaan op een aangepaste manier. Helaas beslaat deze openbaring van De Bruyne slechts vijf pagina’s. Het boek zou nog sterker zijn als de auteur uitgebreider had beschreven hoe hij zelf de (mentale) fasen van de start van zijn bedrijf tot aan de verkoop doorliep. Maar wellicht is dit een onderwerp voor een volgend boek.

De wereld en de werkvloer

Een start-up bouwen zonder gek te worden bestaat uit honderd inzichten. De Bruyne structureert ze in vijf hoofdstukken, die zijn opgebouwd als vijf concentrische cirkels: Ze gaan steeds een stap verder tot de kern. Ik noem ze even:

-De wereld om je heen
- Op de werkvloer
- Lichaam
- Ziel
- Geest

De honderd praktijkinzichten beslaan telkens één of twee pagina’s. Daardoor leest het boek niet als één verhaal. Ze gaan onder andere over missie, dankbaarheid, humor, file en horloge. En van provoceren tot onafhankelijkheid. Het eerste hoofdstuk bevat inzichten over de wereld om de founder heen. In hoofdstuk twee maakt hij de stap naar de ‘Werkvloer’ waar een founder zich op begeeft. Na een handige woordenlijst met start-up jargon volgen inzichten op het gebied van onder andere investeerders, vriendenteam, eenzaamheid en verraad. Als basis gebruikt De Bruyne de Japanse Ikigai oefening, waarmee hij de founder na wil laten denken waartoe het bedrijf op aarde is.

Lichaam, ziel en geest.

Vanaf hoofdstuk drie gaan we naar het ‘Lichaam’, ‘Ziel’ en de ‘Geest’ van de founder. In deze hoofdstukken snijdt De Bruyne thema’s aan die verbonden zijn met identiteit, missie en spiritualiteit. Denk aan zelfsabotage, therapie en ochtendritueel, maar ook vergeving, vreugde, vrede.

Mentaal gezond boek.

Elk hoofdstuk van Een start-up bouwen zonder gek te worden’ eindigt met een vraag, tip of opdracht, waarmee de founder zijn brein in beweging kan zetten.

Je kunt je afvragen of de founder van een start-up in de dagelijkse hectiek - of door druk van bijvoorbeeld Venture Capital - wel de mogelijkheid heeft om rekening te houden met zijn mentale gezondheid. Om vervolgens toch in een aantal valkuilen te stappen. Wat overigens geen schande is. 

Dat gezegd hebbende: Een start-up bouwen zonder gek te worden is een aangenaam boek dat makkelijk wegleest en menigeen aan het denken zal zetten.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden