Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Process mapping

Mijn generatie (1984) wordt wel eens 'de opzoekgeneratie' genoemd. In plaats van allerlei zaken uit het hoofd te leren, zoek je het op zodra je iets nodig hebt. Ik kan niet ontkennen dat daar een kern van waarheid in zit. Hoewel ik basiskennis heb van procesmodelleren, vond ik die kennis niet voldoende om ook daadwerkelijk bedrijfsprocessen vorm te geven. 

Jolanda Verbraak | 7 december 2010 | 2-3 minuten leestijd

Toen ik voor een opdrachtgever aan de slag moest met het vormgeven van processen, vond ik dat een mooi moment om me wat verder te verdiepen in procesmodelleren. Met die gedachte bestelde ik het boek 'Process mapping' van Hans Terhürne en Jan ter Welle.

Hans Terhürne en Jan ter Welle willen met hun boek de lezer hulp bieden bij het vormgeven van processen en het verbeteren van die processen. Verbetering is afhankelijk van kritische businessthema's, zo betuigen de auteurs. Kritische businessthema's zijn die onderdelen van de bedrijfsvoering die absoluut goed moeten verlopen om te slagen in de doelstellingen van de organisatie.

In het eerste hoofdstuk gaan de auteurs in op definities van begrippen die horen bij process mapping en het nut en noodzaak ervan. In hoofdstuk 2 worden ze veel praktischer van aard. 'Process mapping' gaat bijvoorbeeld in op het wat, waarom en hoe van process mapping en wordt daarbij rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen en checklists. Bijzonder handig voor wie direct aan de slag wil. Jammer is wel dat de auteurs hier verwijzen naar uitgebreidere checklists op hun website, die uiteindelijk niet aanwezig blijken te zijn. De toegevoegde waarde van dit hoofdstuk zit 'm vooral in het feit dat Terhürne en Ter Welle niet alleen leren hoe je veelvoorkomende proces maps zoals proces-relatie diagrammen en flow charts opzet, maar ook aandacht besteden aan hoe je dergelijke processen gezamenlijk vormgeeft, waardoor het draagvlak voor processen ook wordt vergroot.

Persoonlijk vind ik hoofdstuk 2 dan ook het meeste nuttige, en tevens meest uitgebreide, hoofdstuk van dit boek. Het heeft mij in mijn opdrachten ook erg geholpen om processen helder vorm te geven en te definiëren waar de knelpunten in die processen zitten.

In opeenvolgende hoofdstukken nemen de auteurs de lezer mee in de mogelijkheden van de gemaakte process maps. Vragen als 'hoe waarborgen we de processen?', 'hoe gaan we praktisch met de processen aan de slag?', 'hoe implementeren we het in ons project management?', worden hierin beantwoord. Naar mijn mening stippen de auteurs in deze hoofdstukken alleen onderwerpen aan die wellicht na het lezen van dit boek nog de moeite waard zijn om over verder te lezen.

Zo behandelen de auteurs het onderwerp 'change management' in anderhalve pagina en beschrijven ook op zeer summiere wijze de meest veelvoorkomende procesmethodieken, zoals INK en Six Sigma. De vraag is of dat erg is. Naar mijn mening hangt dat af van het doel waarmee je dit boek koopt. Mocht dat doel zijn om process mapping en alles wat er mee samenhangt tot in detail te begrijpen, dan volstaat dit boek niet. Mocht het doel zijn om praktisch aan de slag te gaan met procesmodelleren en snel de kern van dit proces te begrijpen, dan is het een uitermate geschikt gidsje.

Concluderend wil ik dan ook zeggen dat dit boekje voldoet aan de eisen van de opzoekgeneratie en voor mensen die snel en praktisch aan de slag willen met procesmodelleren. Geïnspireerd zult u er waarschijnlijk niet van raken, praktisch geholpen wordt u wel.

Over Jolanda Verbraak
Jolanda Verbraak is adviseur bij Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Hans Terhürne, Jan ter Welle
Process mapping

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden