Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider? - 'Helpt relativeren'

Ik las niet eerder een managementboek in romanvorm. Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider van Raimke Groothuizen was de eerste. Op het boek staan termen als ‘blijven spelen' en ‘rust', een combinatie die mij zelf in leidinggeven lastig leek. Met de nadruk op leek!    

Esther Herreijgers | 7 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider van Raimke Groothuizen is fijn, relaxed en grappig om te lezen en niet onbelangrijk: leerzaam. Groothuizen gebruikt haar uitgebreide ervaring als onder andere trainer en spreker in dit boek heel goed, en combineert dat prettig speels met haar ervaring als prijswinnende animatiemaker.

De hoofdpersoon in het boek is Damara. Zij neemt je mee in haar nieuwe baan als teamleider van een groep onderwijzers. Een van de groep waar ze tot dat moment zelf ‘gewoon' als teamlid in meewerkte. Door haar aanpak, maar ook door voor haar onbekende privé achtergrondverhalen van haar team, loopt het niet op rolletjes en wordt zij zelfs weg gewenst.

Damara's startperiode verloopt alles behalve vlekkeloos. Ze is onhandig, en dat zorgt ervoor dat haar manier van leidinggeven averechts werkt. Haar team wordt een zeurend zooitje, en heeft totaal geen zin in de aankomende Grote Verandering van ook misschien wel hún baan. Ze zijn meer geïnteresseerd in de koeken die Damara meebrengt... Wanneer Damara haar worsteling per ongeluk op een wel erg desastreuze manier duidelijk maakt, krijgt zij hulp van een pandabeer. Die bij haar thuis woont. Ze ervaart dat je soms je kwetsbare kant mag laten zien, om je doelen als teamleider te halen en jouw team mee én tevreden te krijgen. Het is weliswaar een robot-panda, maar er komt zeer wijze en relativerende praat uit. De auteur zorgde ervoor dat ik het geschrevene voor me zag, maar ook mezelf voor me zag in de gebeurtenissen. Soms liet zij mij hardop lachen, het is regelmatig herkenbaar en er liep zelfs een keer een traan over mijn wang.

Dit boek is soms serieus, soms grappig. Een superfijne roman, geschreven voor aankomende, maar zeker ook gevestigde teamleiders. Groothuizen laat zien dat je door een andere aanpak de mensen waarvoor jij verantwoording draagt enthousiast hun werk kunt laten doen. En niet onbelangrijk, met plezier! En...: dat jouw groep het werk doet en niet jij zelf (toch-maar-even-snel). Pandabeer is wijs. Panda relativeerde Damara, Damara relativeerde mij. Zonder mijn eigen eigenwijsheid te hoeven verliezen.

Het verhaal speelt zich af in het onderwijs, maar ‘de les' van het boek is bij vele instellingen of bedrijven goed bruikbaar. Raimke Groothuizen helpt te relativeren en de handvatten die ze geeft gaan er zéker voor zorgen dat ik speels blijf, maar vanaf nu met meer rust.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden