Danny Mullenders, auteur van De kunst van niet kiezen, stelt in ons interview verderop in dit nummer dat veel managers onbewust gevangen zitten in een ‘of/of’-denken. Daardoor worden ze een speelbal van hun context. Effectieve leiders moeten niet kiezen tussen schijnbare tegenstellingen, maar ertussen kunnen laveren – met zelfkennis, evenwichtigheid, ruimdenkendheid en empathie.
Leiderschap vraagt vaak juist om een stap terug te doen, zegt ook Andor de Rooy in dit nummer. In Kalmte – Over moedig leiderschap in turbulente tijden pleit hij voor een leiderschapsstijl die minder wordt gedomineerd door emoties en meer door realisme. Zijn kalmte betekent dat je problemen onder ogen ziet zonder direct in de strijdmodus te schieten.
Hans Vermaak tot slot - want de ruimte dwingt me hier toch echt tot keuzes - stelt in De logica van de lappendeken dat grote veranderingen niet komen van centraal aangestuurde plannen, maar van onderling verbonden initiatieven. De toekomst ligt niet in grootschalige plannen met een enkele eigenaar, maar in fijnmazige netwerken van ‘lapjes’ die samen een lappendeken vormen. Een leider hoeft daarin geen allesbepalende dirigent te zijn, maar eerder een verbinder die weefwerk faciliteert.
Leiderschap draait om bewust kiezen wanneer je ingrijpt en wanneer je loslaat. Soms betekent dat niet kiezen, maar observeren. Door die afstand te nemen, ontstaat vervolgens de ruimte om de lappendeken wat beter te overzien. En op zoek te gaan naar die broodnodige verbinding. Niet kiezen, maar weven.
Het hele maartnummer vind je op: Turbulentie - Managementboek.nl. Kiezen wat je gaat lezen mag, maar het hoeft niet.
Over Justin van Lopik
Justin van Lopik is werkzaam bij Managementboek en hoofdredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.