In Taal van transitie - je roeping als leider in een wereld van verandering - bieden we een ander perspectief op veranderen. Anders, omdat je zult ervaren wat de kracht van transitie bij verandering is. Transitie vormgeven is de toekomst belangrijker maken dan het verleden, en bereid zijn te doen wat daarvoor nodig is. Het is het proces waarin mensen de verbindingen met het oude verbreken of herijken en verbindingen met het nieuwe, vaak nog onbekende aangaan.
We hebben gemerkt dat spreken over transitie een andere taal vraagt dan de alledaagse zinnen die we gewend zijn op ons werk te spreken. Het vraagt om nieuwe woorden die zowel voorbij als dieper gaan dan de feitelijke, zakelijke taal. Zoals je bij een cursus wijnproeven meer smaken en nuances in wijn leert herkennen en benoemen, zo is dat ook met de thema's van dit boek. We reiken je woorden aan die anders diep verborgen blijven onder het alledaagse woordgebruik, en essentieel zijn voor de dialoog vanuit de verbinding die nodig is om transitie vorm te geven.
In de tientallen jaren waarin wij in vele ontmoetingen werkten met leiders, in Nederland maar ook wereldwijd, raakt ons steeds weer de worsteling van mensen om authentiek invulling te geven aan de verschillende rollen die ze vervullen in het leven. Persoonlijke rollen als moeder of vader, professionele rollen als vakvrouw of vakman, organisatorische rollen als leider, en maatschappelijke rollen in verenigingen en besturen. Bewust en onbewust zijn velen van ons uitgedaagd door de vragen ‘wie ben ik eigenlijk, en wat kan ik, hoe ben ik verbonden met mensen en de wereld om mij heen en waar ga ik heen?'
Deze fundamentele vragen over wie je bent in de rollen die je vervult en wat je daarmee in de wereld wilt bereiken, zijn vragen naar je roeping. Je roeping bewust worden en die gaan leven, en je organisatie daarin voorgaan, vraagt om de weg van transitie te gaan.
De thema's die we in dit boek verkennen gaan over de zich steeds herhalende, cyclische patronen van het aangaan en beëindigen van relaties, zowel in de professionele samenwerking als in de persoonlijke levenssfeer. Je zult in Taal van Transitie ontdekken dat leiderschap een reis is op weg van oorsprong naar bestemming. We reizen een stuk met je mee, in de overtuiging dat jij het zelf te doen hebt, maar niet alleen.
In dit boek willen we je in verbinding brengen met je secure bases en met je oerbronnen, waar je in eerste instantie welkom bent geheten en van waaruit je voor het eerst in beweging bent gekomen. We willen je ook in verbinding brengen met je roeping: alles wat er gebeurt op de reis tussen jouw oorsprong en bestemming. De bron van je oorsprong zal wellicht altijd een mysterie in zich hebben, je bestemming ongewis, maar je roeping laat je vol vertrouwen onderweg gaan. Je roeping is magisch, maar verre van mysterieus is; ze is zo concreet als het maar zijn kan.
Als auteurs kennen we de worstelingen van de leider maar al te goed. We hebben geleerd dat zelfs de beste leiders worstelen, dat leiderschap ook een strijd met de eigen geschiedenis is. We zijn daarin voortdurend zelf ook onderweg. We zijn vaak gevallen, en net zo vaak weer opgestaan en blijven oefenen. Met Taal van Transitie bieden we ervaringsgerichte handvatten voor jouw eigen reis.
Jakob van Wielink is internationaal leiderschapscoach en trainer. Hij is partner bij De School voor Transitie en is verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition. Riet Fiddelaers-Jaspers is opleider en verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies. Leo Wilhelm is leidinggevende bij de Rijksoverheid en verbonden aan De School voor Transitie. Samen schreven ze Taal van Transitie.
Over Jakob van Wielink
Jakob van Wielink (1974) is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling. Hij is partner in De School voor Transitie te Huissen. Jakob werkt internationaal als executive coach voor leiders en hun teams en is opleider en trainer voor professioneel begeleiders. Zijn boek Taal van Transitie haalde de shortlist Managementboek van het Jaar 2021.
Over Riet Fiddelaers-Jaspers
Riet Fiddelaers-Jaspers verbindt zich al ruim vijfentwintig jaar met mensen die een grote storm in hun leven meemaken. Ze is zeer betrokken bij mensen en organisaties die een ingrijpende gebeurtenis meemaken en het leven weer willen oppakken. Dat doet ze met heel haar hart als rouw- hechtings- en traumatherapeut maar op de eerste plaats als mens.
Foto: Hilde Harshagen
Over Leo Wilhelm
Leo Wilhelm (1966) is als adviseur verbonden aan De School voor Transitie. Hij is rouwbegeleider, auteur en secure base coach en werkt als leidinggevende binnen de rijksoverheid. Leo was lange tijd als vrijwilliger verbonden aan een hospice.