Om met plezier met pensioen te gaan, moet een werknemer de regie nemen en keuzes maken. Voor sommigen is dat een heel nieuwe rol. Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik, zijn vragen die weer op hun pad komen, zoals in elke loopbaan- en levensfase. Als een werknemer daar ruim van tevoren aandacht aan besteedt, is hij mentaal en emotioneel voorbereid en kan hij opgewekt met pensioen.
De leidinggevende, de manager en de HRM-medewerker kunnen in dit proces een belangrijke faciliterende rol spelen door ruimschoots aandacht te hebben voor de spannende nieuwe levensfase. Niet alleen door financieel advies of door de medewerker korter te laten werken.
Een goede begeleiding naar het pensioen is de kers op de taart van een goede aanpak voor duurzame inzetbaarheid.Werknemers die bezig zijn met hun toekomst, die wil je graag in je organisatie. Ze hebben een positief effect op hun collega’s. En na hun vertrek zijn het tevreden ambassadeurs van de werkgever.
Coachen
Voor aanstaande pensionado’s en hun begeleiders heb ik Zin in je pensioen geschreven. Met de vele opdrachten in het boek kun je direct aan de slag. Je kiest zelf het thema dat voor jou het meest urgent is.
Het boek helpt de medewerker om lastige vragen onder ogen te komen en te beantwoorden. Wie ben ik zonder werk? Wat maakt mijn leven leuk en zinvol? Hij gaat op reis langs betekenisvolle momenten in zijn loopbaan. Hij maakt opnieuw kennis met zijn kwaliteiten, zijn krachtbronnen en alles wat hij belangrijk vindt. Zo ontstaan vanzelf nieuwe plannen en gaat hij opgeruimd en met plezier zijn nieuwe toekomst tegemoet.
Net als elk loopbaanboek is Zin in je pensioen erop gericht om zelf een koers uit te stippelen, in nauw contact met je eigen waarden en wensen.
Werkgevers bieden het boek aan aan mensen die binnen één tot drie jaar met pensioen gaan. En dat wordt gewaardeerd! Coaches gebruiken het als naslagwerk en halen er praktische opdrachten uit.
Thema’s
Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: op je loopbaan terugblikken, sociale netwerken in kaart brengen en omgaan met verliezen. Ook de dood komt aan bod. Dat is misschien niet een thema waar je meteen aan denkt bij Zin in je pensioen, maar het speelt vaak onbewust een rol. Afscheid nemen van je werk is een beetje sterven.
Een goed afscheid is sowieso belangrijk. Goede rituelen helpen daarbij. Het is aan de pensionado om te bedenken wat bij hem past.
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een goed slot van iemands loopbaan. Zorg ervoor dat iemand gehoord en gezien wordt tot het moment dat hij zijn tas inpakt. Ondersteun uw medewerkers door hen ‘aan het werk te zetten’ met dit thema en aandacht te hebben voor het proces. Dat geeft ook de achterblijvers een goed gevoel en stimuleert hen om de regie te nemen over hun eigen loopbaan.
Over Maaike Boomstra
Maaike Boomstra (1964) coacht mensen die hun loopbaan afsluiten en met pensioen gaan. Ze werkte eerder als coach, dramadocent en activiteitenbegeleider in het onderwijs en de zorg. Ze krijgt mensen in beweging, een proces dat meestal begint met de tijd nemen om stil te staan. Ook biedt Maaike de pensioencursus Zin in je pensioen aan bij haar bedrijf De Boomstraat.