Het heeft natuurlijk allemaal een voorgeschiedenis. In 2008 kwam ons boek Me the Media uit, dat een voorbode bleek te zijn van een sociale aardverschuiving in media-land. Wij concentreerden ons op de ‘Me' van de media, de mens die opeens naast mens-zijn ook een medialeven had. De verwarring over wat echt en wat nep is kennen we al langer, maar nog nooit kwam het zo indringend binnen als sinds de opkomst van de sociale media.
De sleutelwoorden voor de mediarevolutie die zich op dit moment aandienen zijn: synthetische media en deepfakes, non fungible tokens, mixed reality en het metaversum. En kijk dan eens naar de gekte van vandaag. Voetballer Messi bijvoorbeeld, die van zijn nieuwe club uitbetaald krijgt in nep-geld, de zogenaamde fan-token van Paris Saint Germain. Of neem Abba die als hologrammische geestverschijning nep-concerten gaat geven. Niet bestaande mensen duiken als deepfakes overal op en voor we het weten komt de serieuze vraag op tafel: wat doen we met pappa na zijn dood? De technologische mogelijkheden om hem geloofwaardig visueel en auditief voort te laten leven zijn nu voor iedereen voorhanden. De optelsom van al die woorden leert ons dat what-you-see-is-what-you-get definitief tot het verleden behoort. Nep wordt steeds echter dan nep.
Je kunt dat een angstaanjagend toekomstperspectief noemen, maar wij zijn positiever gestemd. We interviewden tal van gerenommeerde sociologen, antropologen en cognitief evolutionair psychologen. Velen daarvan kwamen met nieuwe boeken uit over recente ontdekkingen over hoe we de realiteit waarnemen en vormen. En dat heeft geleid tot een andere kijk op de mediageschiedenis en alternatieve kijk op de toekomst van de nieuwe mediarevolutie. Dat we beginnen met een mens met niks, geen wifi, geen app, geen smartphone, televisie, radio of snelwegen ,is bepalend geweest in ons oordeel over deze toekomst. Over die confrontatie gaat dit boek: de fysieke echte mens met zijn digitale nep-tools.
Het centrale thema van Echt Nep ontstond op de Universiteit van Oxford. Onder leiding van professor Luciano Floridi en zijn team kwam deze intrigerende vraag op tafel: "Wat als de mens - zoals u en ik - acteurs zijn en de wereld ons theater is? Wat als we ‘spelers pur sang zijn, zowel in het gewone leven als op internet?' Wat we toe nog niet konden bevroeden is dat deze zogenaamde Homo Ludens filosofie wonderwel zou passen op de moderne inzichten van al die deskundigen die we later zouden spreken. En hoe wonderwel de media-tools die we nu in handen krijgen ons in staat stellen precies dat te doen: te spelen met de realiteit.
Namens alledrie de auteurs van Echt Nep wens ik iedereen veel leesplezier. Ik hoop dat het, net als bij ons, uw kijk op de realiteit of wat u daarvoor houdt definitief zal veranderen. Maar als u gewoon wil weten waar het internet heen gaat of waar de jeugd tegenwoordig mee bezig is, kunt u met dit boek zeker even vooruit.